Дачич пред ОССЕ: ЕС да не поучава Сърбия

„Искам да не ни дават уроци отстрани, защото ако сега всички страни членки на Европейския съюз трябва да преминат през това, през което преминаваме всички ние тук, за да влезем в Съюза, тогава три четвърти от страните няма да издържат теста“, каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие Димитър Русков.


В днешното си обръщение по време на подписването на декларация за борба с корупцията в рамките на 30-ата министерска среща на ОССЕ в Скопие той заяви, че няма борба с корупцията без полицията, съда и прокуратурата.

„Това, което ме дразни е, че ние самите казваме, че сме шампиони, но всъщност не сме. Шампионите са там, където има пари, където има власт и влияние, където корупцията се налага под формата на закон. Вземането на комисионна на Запад е законно, но тук това е корупция. Съжалявам, че те не са тук при подписването на декларацията, защото би трябвало да са първите, които да я подпишат“, каза Дачич.

Според главата на сръбската дипломация борбата с корупцията и организираната престъпност не може да се осъществи без напълно координирани действия и международно сътрудничество.

„Не всички държави от нашия регион са тук. Мисля, че те са по-засегнати от корупцията, отколкото ние. Ние можем само да окажем известна политическа подкрепа тук“, добави външният министър./БГНЕС

Категории: