Дачич с нова провокация: Намеси Гоце Делчев и извика посланика ни за пояснения!

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич продължи с нови провокации спрямо страната ни. След като сутринта отправи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов, тази вечер той е извикал управляващият дипломатическата ни мисия в Белград на разговор в министерството.

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков

"Като съседна на България държава ние искаме добри, приятелски и съюзнически отношения. Това означава високо ниво на разбиране по най-значимите интереси на двете държави и двата народа. Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос и сръбския народ. Това изявление на българския премиер, не се отнася за квотота за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия", каза Дачич пред държавната агенция Танюг. Поради тази причина подобни изявления трябва да бъдят точни, защото не е вярно, че целият ЕС има една и обща позиция по отношение на независимостта на Косово, каза още той.

"Позицията /на ЕС за Косово, бел.ред./ е неутрална и поради тази причина в документите на ЕС има звездичка и пояснение. Всички служители на ЕС са длъжни да зачитат това, без значение дали това са държави, които са признали Косово или не. Няма значение дали става въпрос за Борел или Борисов. Или пък става въпрос за погрешна интерпретация, за неговата, или за моята декларация. Поради тази причина извикването на управляващия посолството на България на разговор в МВнР има за цел да премахне всякакво недоразумение и в приятелски дух да продължим сътрудничеството с благодарност за българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия", каза още Ивица Дачич.

Тази сутрин дългогодишният говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич Ивица Дачич отправи поредните си груби нападки срещу България и Бойко Борисов. Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова "Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел". Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич "позицията на ЕС била, че Косово не е независимо". Това обаче не е истина. Общо 23 държави на ЕС вече са признали независимостта на Косово.

"Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", каза със заканителен тон Ивица Дачич, чиято страна не е член на ЕС.

Само няколко часа след скандалното изявление на Дачич по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник в МВнР. По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония, Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Българският премиер отговори: “По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.” /БГНЕС