Дачич: Сърбия не подкрепя текстовете на Кримската платформа

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че Сърбия не се е присъединила към Кримската платформа - нов международен формат за консултации и координация, иницииран от Украйна.

"Сърбия не се е присъединила към Кримската платформа или към декларацията, министър-председателят (Ана Бърнабич) участва в работата на този орган чрез видеовръзка, но ние не го подкрепихме, нито пък приехме текста на Кримската платформа, именно защото той е извън приемливите за нас рамки", заяви Дачич пред проправителствената телевизия Pink TV.

Коментирайки срещата си на 24 август с руския посланик Александър Боцан-Харченко, Дачич заяви, че позицията на Сърбия по Платформата и Декларацията, приети неотдавна в Атина, е била посрещната с положителни коментари от страна на Русия, но че не това е била целта на срещата.

"Той ми връчи писмо от (руския министър на икономическото развитие Максим) Решетников, той е мой колега от руска страна, ние сме съпредседатели на Междуправителствената комисия за сътрудничество (Сърбия-Русия). Става дума за икономически и други въпроси, по които трябва да проведем някои срещи. Предложих им да определят дати за посещение, разговори между съпредседателите, други министри и, разбира се, за възможността да се срещнем с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров", заяви сръбският външен министър.

Дачич коментира Декларацията за Украйна, приета от страните от Западните Балкани, Молдова, Украйна и представители на Европейския съюз (ЕС) преди няколко дни в Атина, като отбеляза, че по искане на Сърбия от Декларацията са отпаднали параграфът за налагане на санкции на Русия и името на руския президент Владимир Путин в параграфа за военните престъпления.

По отношение на срещата на сръбския президент Александър Вучич с украинския президент Володимир Зеленски в Атина и твърденията, че Сърбия ще доставя на Украйна оръжия и боеприпаси в замяна на това, че Киев няма да признае независимостта на Косово, Дачич заяви, че това е "глупост и обида за Украйна".

"Оказва се, че ние сме някаква световна военна суперсила и че можем да манипулираме политическите позиции по света благодарение на нашите оръжия", каза Дачич. /БГНЕС