Дадоха официален старт на инициативата „София – световна столица на спорта“

С пресконференция и церемония в Гранд хотел София бе даден официален старт на инициативата „София – световна столица на спорта“ през 2024 година, предаде репортер на БГНЕС. Представители на 10 държави плюс част от шефовете европейския масов спорт бяха запознати днес с Програмата и приоритетите на София като „световна столица на спорта през 2024 г.“. На събитието в гранд хотел София присъстваха Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Джан-Франческо Лупатели - президент и основател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE, Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, Зарица Динкова – министър на туризма, Лилия Иванова – главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Анна Петракиева - директор на Природен парк „Витоша“, проф. Лозан Митев – председател на УС на Национална спорта академия „Васил Левски“, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, общински съветници, представители на ангажирани в Организационния комитет министерства и институции, лицата на „София – европейска столица на спорта“ през годините, легендарни български шампиони и медалисти, общественици и представители на подкрепящи инициативата клубове, общности и организации. Сред по-популярните спортисти подкрепили инициативата бяха Стойка Кръстева, Евгения Раданова, Йоана Илиева, Ренета Камберова, Невяна Владинова, Александра Фейгин, Жасмина Свиленова, Олга Храмова и др.


„Благодаря ви, госпожо кмет. Радвам се, че с нас има представители на министерството на спорта. Искам да благодаря на цялото семейство на ACES Europe, на г-н Андрей Ковачев. На всички градове, които са членове на нашето голямо семейство, нашата организация. Много се радвам, тъй като имаме представители на различни градове. София ще бъде световна столица на спорта догодина, а Генуа – знаете, че съм италианец, ще бъде европейска столица на спорта през 2024. Поздрави от принца на Монако Грималди, тъй като Монако ще бъде световна столица на спорта през 2025 година. Нашата сила се крие в приемствеността. През последните 24 години сме залагали на съвместните усилия за всички тези прекрасни инициативи. Още веднъж, искам да изкажа своята радост, че г-жа Фандъкова прие да бъде почетен председател на ACES Europe в следващите пет години. Тук имаме представители на 10 различни града – моят апел към вас е да бъдете максимално обединени. Искам да благодаря и на всички наши партньори, които съдействаха за инициативата „София – европейска столица на спорта“ през 2018, в частност на Анатоли Илиев. Благодаря на София, благодаря на България, да живее Европа!“, каза Лупатели.

„Инвестирането на средства в спортна инфраструктура помага за средствата за здравни нужди и превенция от други негативни последици, ако младите поколения не се занимават със спорт, а с нещо друго. Спортът е изключително важна тема, която трябва да се развива от европейските региони. Много съм благодарен на местната власт, че работим толкова близко с нея от над 10 години, за това да убеждаваме местната власт, но в сътрудничество и с правителството, че инвестициите в спортна инфраструктура са много важни. Развързването на кесията се изплаща многократно и допринася не само за здравето, не само за престижа на България като част от ЕС, но и за моралното израстване на младите поколения на Европа. Надявам се много да има приемственост и последователност. По тази тема не би трябвало да има никакви съмнения, че трябва да работим заедно за повече спортни възможности за нашата столица и не само. Над 10 български града получиха тези призове и инвестираха също много в спортна инфраструктура и в привличането на хора от различни възрасти и сфери в спортни събития и активности“, бяха думите на Ковачев.

„Изказвам искрената благодарност на г-жа Фандъкова от името на ректора на НСА проф. Николай Изов. От негово име искам да декларирам, че НСА представлява една стабилна и надеждна опора, институция, която ще продължава да осъществява своята концепция за реализиране на нашата национална философия за социална солидарност и институционална солидарност в името на младежта на нашето отечество. Благодаря на всички, които ни дадоха вдъхновението. Ние приемаме всички инициативи с нашите немалки възможности да обезпечим една достойна световна столица в лицето на София през 2024 година“, сподели проф. Лозан Митев.


Гост на събитието бе и бившата ни състезателка по шорттрек Евгения Раданова. „Искам да благодаря като човек и спортист, който дълги години е представял България, че се борихте нашият град София следващото поколение деца да имат много добри шансове да се развиват. Аз се считам за спортист от Прехода. Благодаря ви, че давате шанс за развитие на масовия спорт в София. Знам колко е трудно, участвала съм в някои кратки битки. Чести почитания, че имате тези сили, че не ни оставяте, федерации и клубове. Масовият спорт е основата на елитния спорт, но не само това – всеки един лев инвестиран в спорта, всъщност е спестяване от българското здравеопазване. Винаги ще бъда до вас, пожелавам успех и здраве на всички нас“.

Една от най-силните ни фехтовачки Йоана Илиева заяви следното: „Изключително съм благодарна г-жо Фандъкова, че мога да гостувам днес. Присъствах днес на още две събития, именно в чест на тази инициатива „София – световна столица на спорта 2024“. Аз съм много щастлива, че съм част от това, ще се радвам да продължа да участвам най-активно и да подтиквам повече хора да спортуват“. /БГНЕС