Дафовска: Караме я на мускули и заеми, изключително тежка година

"Караме я на мускули и заеми, така приключихме целия сезон. Изключително тежка година. За февруари треньорите и състезателите не са получили заплати", разкри председателят на Федерацията по биатлон Екатерина Дафовска по време на днешното награждаване на Благой Тодев за най-добър спортист на месец януари в традиционната анкета на Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Дафовска разкри, че очаква скоро да бъде подписан договора с ММС за финансирането през 2022 година, след което Федерацията ще направи своя разчет за следващия сезон. "Караме я на мускули и заеми, така приключихме целия сезон. Изключително тежка година. Имаше напрежение, защото състезателите искат да получат най-доброто, но ние нямаше как да го осигурим. Това е положението в България. Не е за първа година, но такова нещо не се е случвало от не знам колко години. За февруари треньорите и състезателите не са получили заплати. Сигурно в Министерството са си получили заплатите, но спортистите го карат без пари. Не сме само ние, всички спортове са така", заяви Дафовска.

Тодев спечели отличието за спортист на месеца, след като стана европейски шампион за младежи през януари. За наградата младият ни биатлонист пребори конкуренцията на Станимир Беломъжев, който спечели сребърен медал от Европейското първенство по ски ориентиране в Чепеларе. "Невероятен сезон за мен, всичко беше изключително интересно през тази година, случилото се през последните 203 месеца беше нещо мечтано за мен - европейски шампион, медал от световно, участие на олимпийски игри и първа точица за Световната купа. Надявам се в бъдеще да има повече успехи, за мен и отбора. За жалост, точно преди отпътуването за Пекин заболях от коронавирус, но направих лагер в Германия. Тренирах здраво, опитах се да направя адаптация с тренировки в 3-4-5 сутринта. Проблемът за мен в Пекин бяха ските и не успях да покажа по-добър резултата, но мисля, че функционалната подготовка беше нормална", сподели Тодев след награждаването днес.

Треньорът на националния отбор Александър Касперович заяви, че българският биатлон има добро бъдеще. "Имахме положителни моменти като с младия Благой, достатъчно добри резултати и напредък в стрелбата, но има и проблеми. Той нямаше късмет и заболя преди Олимпийските игри, като цяло в нашия отбор имаше много проблеми с ковид. В бъдеще ни очакват интересни резултати от Благой, Лора Христова, Милена Тодорова. Отборът е боеспособен и може да покаже добри резултати. Най-важното е, че имаме добри млади състезатели. Българският биатлон има добро бъдеще, както и трябва, защото той има традиции", каза Касперович. /БГНЕС