Далас, Финикс и Филаделфия са 1/2-финалисти в плейофите на НБА

Далас Маверикс се класира за полуфиналите на Западната конференция, след като надви Юта Джаз с 98:96 като гост и спечели серията от първи кръг на плейофите с 4-2 успеха.

С по 24 точки за победата на тексасци се отчетоха Джейлън Брънсън и Лука Дончич, като словенският гард остана близо до трипъл-дабъл, след като добави девет борби и осем асистенции. Спенсър Динуиди допринесе с 19 пункта от пейката, а Дориан Фини-Смит записа дабъл-дабъл – 18 точки и 10 борби. За „джазмените“ Донован Мичъл бе най-резултатен с 23 точки, а Боян Богданович – 19, но усилията им се оказаха недостатъчни и така Юта е аут от плейофите след първото препятствие.

Дончич спечели първа плейофна серия в кариерата си.

За Далас и Дончич, който спечели първа плейофна серия в кариерата си, предстои сблъсък с поставения под номер 1 на Запад Финикс Сънс, който затвори серията с Ню Орлиънс Пеликанс след успех в мач номер 6 със 115:109 като гост.

Девин Букър се завърна след контузия и вкара 13 точки за „слънцата“, но над всички бе Крис Пол, който завърши с 33 пункта, пет борби и осем асистенции, като не пропусна нито една от 14-те си стрелби от игра – 1/1 от тройката и 4/4 от наказателната линия. Това е и своебразен рекорд за най-много вкарани стрелби без пропуск в плейофитеДеандре Ейтън приключи с 22 точки. „Пеликаните“ отпаднаха в първи кръг с високо вдигната глава, като седем баскетболисти завършиха с двуцифрен точков актив, водени от Брандън Инграм с 21.

Ембийд (ц) доминира Раптърс и изведе Фили до полуфиналите на Изток.

В Източната конференция, Филаделфия 76-ърс разби Торонто Раптърс със 132:97 като гост и затвори серията с 4-2 успеха. След като поведе с 3-0 победи, Фили се отпусна и загуби следващите две срещи, но не сбърка в мач номер 6 в Канада, в който доминира „динозаврите“.

Джоел Ембийд бе над всички за победителите с дабъл-дабъл – 33 точки и 10 борби. 25 пункта добави Тайрийз Макси, а Джеймс Хардън завърши с 22 точки, шест борби и цели 15 асистенции. За Раптърс Крис Буше и Паскал Сиакам комбинираха за общо 49 точки, но техните усилия не спасиха шампионите от 2019 от отпадане в първи кръг. Фили ще играе на полуфиналите на Изток с поставения под номер 1 в конференцията Маями Хийт, който елиминира Атланта Хоукс в пет срещи. /БГНЕС