Далеч от чужди очи: защо е важно криптирането на файлове

Масовото преминаване към отдалечен работен плот изненада повечето компании преди година. За да запазят здравето на служителите си, повечето от тях им разрешиха да работят от вкъщи. Това пък постави хакерството на нови нива - рядко домашният компютър, на който децата гледат филмчета, е защитен така, както професионалният в службата.

Затова специалистите съветват всеки чат и всеки изпратен файл да е криптиран така, че да е известен само за автора и за получателя си, казва Павел Мясоедов, партньор и директор на IT-Reserve.

Според него програмите за криптиране на документи са подходящи за сигурен трансфер на файлове. Такъв тип програми създават специален ключ, с който файлът е заключен от страна на подателя, и може да се отключи само от получателя, и „колкото по-сериозна е системата за криптиране, толкова по-сложен изглежда този ключ".

Файл, генериран с такъв ключ, може да се отвори само с помощта на специално генериран сертификат. „Отварянето на документ с такова ниво на криптиране е възможно само чрез програма, в която този сертификат е бил предварително зареден - с други думи, потребителят не вижда ключа под формата на набор от знаци, защитата се осъществява на програмно ниво “, отбелязва Мясоедов.

Експертът също така препоръчва използването на незабавни съобщения, които предлагат „така наречената комуникация peer-to-peer“. С тяхна помощ можете да „заобиколите външни сървъри при прехвърляне на данни, така че файловете да не преминават през ръцете на трети страни“. /БГНЕС