Дългият исторически път на Дядо Коледа до нас

Всяко дете може да ви каже откъде е Дядо Коледа: Северният полюс. Но историческото му пътешествие е по-дълго и по-фантастично от годишното му нощно околосветско пътуване.

Днешният северноамерикански Дядо Коледа е роден в Средиземно море, еволюира през Северна Европа и най-накрая приема формата, която сега ни е толкова позната на брега на Новия свят. Кой е този Дядо Коледа и как попада сред нас? Историята разказва испанското издание на "Нешънъл Джиографик".

Свети Никола

Изображенията на Свети Никола, първоначалния прародител на Дядо Коледа, се различават значително, но никой от тях не прилича твърде много на червенобузия, белобрад старец, с когото сме свикнали днес. Едно от най-завладяващите изображения на истинския Свети Никола е създадено не от древни художници, а от съдебни експерти по реконструкция на лицето.

Останките на гръцкия епископ, живял през III и IV век, се намират в Бари, Италия. Когато през 50-те години криптата на базиликата „Свети Николай“ е ремонтирана, черепът и костите на светеца са документирани с рентгенови лъчи и хиляди подробни измервания.

Каролайн Уилкинсън, лицева антроположка в Университета в Манчестър (Англия), използва тези данни и симулации, извършени с най-съвременен софтуер, за да създаде реконструкция на този човек. Уилкинсън поставя човешко лице на оригиналния съименник на Дядо Коледа, лице със счупен нос, вероятно по време на преследването на християните при римския император Диоклециан.

Голяма част от работата му непременно подлежи на интерпретация. Тя трябва да изчисли формата и размера на лицевите мускули, които някога са покривали черепа на Никола, а самата форма на черепа е пресъздадена от двуизмерни данни. Дигиталните художници добавят подробности, базирани на предположения, включително кафяви очи, сива коса, типична за 60-годишен мъж и маслинов тон на кожата, най-често срещан сред средиземноморските гърци като Никола.

„Ние сме принудени да загубим определено ниво на детайлност, което бихме получили, ако можехме да разчитаме на снимки, но смятаме, че това е най-точното изображение, което ще получим от него“, казва Уилкинсън в документален филм на Би Би Си за проекта, озаглавен „Истинското лице на Дядо Коледа“.

От Свети Никола до Дядо Коледа

Как Свети Никола става жител на Северния полюс, който раздава коледни подаръци? Първоначалният светец бил грък, който се родил около 280 години след Христос и станал епископ на Мира, малък римски град в днешна Турция. Никола не бил нито дебел, нито весел, но вместо това си изградил репутация на бунтовен и страстен защитник на църковната доктрина по време на „голямото преследване“, когато Библиите били изгорени и свещениците били принуждавани да се отрекат от християнството.

Никола се противопоставил на тези укази и прекара години в затвора, преди Константин да даде легитимност на християнството в своята империя. Славата на Никола продължила дълго след смъртта му (на 6 декември, неизвестна година, в средата на 4 век), защото той бил свързан с много чудеса и все още се почита днес, независимо от връзката му с Дядо Коледа. .

Никола се издигнал до славата сред светците, защото е покровител на множество групи, от моряци до цели народи. Но около 1200 г. историкът Гери Боулър, автор на „Дядо Коледа: Биография“, обяснява, че той става известен като покровител на децата и носител на магически дарове за две велики истории в живота си.

В най-известната история младият епископ Никола спасява три девойки от живот, посветен на проституцията, когато тайно дава на задлъжнелия им баща три чувала със злато, с които може да плати зестрата им.

„Другата история не е толкова известна, но е изключително популярна през Средновековието“, обяснява Боулър. Никола влизал в странноприемница, чийто собственик току-що е убил три деца и е разчленените им тела в бъчви в мазето. Епископът не само открива престъплението, но и възкресява жертвите. "Това е едно от нещата, което го прави покровител на децата".

В продължение на стотици години, ок. 1200 до 1500 Свети Никола е безспорният носител на подаръци и звездата на тържествата, които се случват на 6 декември. Строгият светец придобил някои черти на по-ранни европейски божества, като римския бог Сатурн или норвежкия Один, с бяла брада и магически сили, като способността да лети. Той също така се грижи децата да спазват правилата, да се молят и да се държат добре.

Но след протестантската реформация светци като Никола изчезват от благодатта в голяма част от Северна Европа. „Това е проблематично“, казва Боулър. "Обичате децата си, но кой ще им носи подаръци сега?"

Боулър казва, че в много случаи задачата пада върху Младенеца Исус и че датата е променена от 6 декември на 25 декември. „Но възможността на детето да носи подаръци е много ограничена и също не е много страшна“, обяснява Боулър. "Така че Детето Исус навремето е придружавано от ужасяващ помощник, който трябвало да носи даровете и да заплашва децата - нещо, което не изглеждало подходящо за Младенеца".

Някои от тези зловещи германски фигури се основават на Никола, който вече не е светец, а заплашителен помощник като Ру-клаус, Ашенклас и Пелзникел. Тези персонажи очакват добро поведение от децата или в противен случай те биха претърпели последствия като напляскване или отвличане. Въпреки че изглеждат много различни от веселия мъж в червено, тези цветни герои по-късно ще изиграят роля в създаването на самия Дядо Коледа.

Свети Никола в Америка

В Холандия децата и семействата просто не се отказват от Свети Никола като носител на подаръци. Те осиновяват Синтерклаас и носят това име със себе си в колониите на Новия свят, където легендите за косматите и ужасяващи германски носители на дарове също са издържали.

Първата Коледа в Америка обаче не приличала на днешните празници. Този празник бил отхвърлен в Нова Англия, а на други места се превръща в нещо като езическите Сатурналии, които някога имали своето място в календара. „Той се провеждал като вид обществено парти, пълно с алкохол и шум“, казва Боулър. В това се превръща в Англия. И нямаше специален магически носител на подаръци.

По-късно, през първите десетилетия на 19 век, всичко се променя, благодарение на поредица от поети и писатели, които се стремят да превърнат Коледа в семеен празник, като съживят и реформират Свети Никола.

Книгата на Вашингтон Ървинг от 1809 г. „Knickerbocker's History of New York“ за пръв път изобразява пушещ лула Никола, докато лети над покривите на къщи в летящ вагон, раздава подаръци на добри момчета и момичета.

През 1821 г. анонимно илюстрирано стихотворение, озаглавено „Приятелят на децата“, отива много по-далеч в оформянето на съвременния Дядо Коледа, свързвайки го с Коледа. „Тук най-накрая имаме облика на Дядо Коледа“, казва Боулър. "Те са взели магическото разпределение на подаръци от Свети Никола, премахнали са всякакви религиозни багрила и са вплели Дядо Коледа в ролята на тези космати германски носители на дарове".

Този герой носи подаръци на добри момичета и момчета, но той носи и брезова пръчка, според стихотворението, което „насочва ръката на родителите, когато децата им заобикалят пътя на добродетелта“. Само един елен тегли малката шейна на Дядо Коледа, но както шофьорът, така и екипажът претърпяват голямо преобразяване през следващата година.

През 1822 г. Клемент Кларк Мур написва „Посещение от Свети Никола“, известна още като „Нощта преди Коледа“, за шестте си деца, без намерение да се присъедини към зараждащия се феномен Дядо Коледа. Публикувано е анонимно на следващата година и до днес изобразеният в него пълничък, весел Дядо Коледа все още се вози в шейна, теглена от осем северни елени.

"Превръща се във вирусен феномен", казва Боулър. Но въпреки, че това стихотворение е познато на американците, то все още оставя много на въображението и през 19-ти век Дядо Коледа се появява в много костюми с различни цветове и размери и облечен в редица различни дрехи. „Имам прекрасна негова снимка, на която той изглежда едно към едно с Джордж Вашингтон, яздейки метла“, казва Боулър.

Той добавя, че едва през 19-ти век образът на Дядо Коледа е стандартизиран като възрастен с нормален размер, облечен в червено с бели кожени декорации, пътуващ от Северния полюс в шейна от северни елени и бдящ над децата.

Най-отговорен за дебелото лице на този дядо Коледа е Томас Наст, велик политически карикатурист. "Наст обаче го рисува с доста неприлични панталони, според мен", добавя Боулър.

Когато е напълно установен, Северноамериканският Дядо Коледа претърпява някаква обратна миграция в Европа, замествайки ужасяващите носители на подаръци и приемайки местни имена като „Пер Ноел“ във Франция, „Фадър Кръстмас“ във Великобритания или „Рара Ноел“ в Испания. „Това, което той направи, е да укроти тези герои от приказките на Грим от късното Средновековие“, казва Боулър.

Дядо Коледа по света

Макар че със сигурност има добри намерения, Дядо Коледа създава и продължава да поражда противоречия.

В Русия Дядо Коледа влиза в конфликт с Йосиф Сталин. Преди Руската революция Дед Мороз е предпочитан като коледен персонаж и има черти на прото-дядо Коледа като холандския Синтерклаас. "Когато се формира Съветският съюз, комунистите премахват празника на Коледа и носителите на подаръци", казва Боулър.

„Така че през 30-те години на миналия век, когато Сталин има нужда от подкрепа, той позволява на Дед Мороз да изплува отново не като коледен подарък, а като новогодишен подарък“, разказва Боулър. Опитите да се замени Коледа в Русия са неуспешни, както и опитите на СССР да разпространи светска версия на Дед Мороз, със синьо облекло, за да се избегне объркване с Дядо Коледа в Европа.

„Където и да са отишли след Втората световна война, СССР са се опитвали да заменят местните носители на подаръци на места като Полша или България“, обяснява Боулър. "Но местните жители запазват езика си до падането на Съветския съюз през 1989 г. и възстановат собствените си традиции".

Дядо Коледа остава политизирана фигура по целия свят. Американските войски разпространяват своята версия за този весел едър човек по света в годините непосредствено след Втората световна война и той като цяло е добре приет като символ на американската щедрост при възстановяването на разкъсани от войната земи, казва Боулър.

И все пак, днес хората в много страни имат Дядо Коледа в собствения си списък с лоши момчета, било защото той представлява комерсиализацията на Коледа за сметка на Исус Христос, или просто защото това не е местна традиция.

„На места като Чехия, Холандия, Австрия и Латинска Америка има силно движение срещу Дядо Коледа, защото те се опитват да запазят своите собствени обичаи и собствените си коледни подаръци и да ги защитят от американския Дядо Коледа“, каза той.

Тези усилия изглежда малко вероятно да спрат нарастващия интерес към Дядо Коледа, но неговите помощници биха могли да ви спестят няколко спирки от натоварения ви график за Бъдни вечер./ БГНЕС