Дълговете на вероизповеданията ще бъдат разсрочени, а не опростени

Дълговете на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г., няма да бъдат опрощавани, а разсрочвани.

Новината обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението ще бъде направено между двете четения на промените в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха обществено недоволство заради заложената вътре финансова амнистия за вероизповеданията. По данни на финансовото министерство задълженията им към държавата са около 8,2 млн. лв., а вече стана ясно, че около 8 млн. от тях са само на Главното мюфтийство.

Периодът на разсрочване все още не е договорен, защото се търсят различни варианти.

„Всяка друга спекулация, свързана с тази тема, смятаме за некоректна“, заяви Цветанов. Той още веднъж отрече първоначалното предложение да е било вследствие на договорка между ГЕРБ и ДПС. Цветанов отправи и критика към БСП, които въпреки отсъствието си от пленарна зала в последните седмици, първи се противопоставиха срещу готвените в закона промени. „БСП се заиграха с темата по изключително непочтен начин“, смята Цветанов. „Ние се надяваме да бъдем подкрепени и от други политически сили, когато внесем това предложение в деловодството. Много ясно показваме, че търсим вариант за решение“, допълни още Цветанов. Според него ако се беше стигнало до опрощаването на вероизповеданията, те ще започнат „на чисто“ и ще съумеят да изплатят възнагражденията на духовните си служители. „В момента знаем, че Православната църква получава съответните заплати вече втори месец, докато българските имами не получават техните си заплати, защото има изискуеми средства, които трябва да бъдат веднага блокирани“, каза още Цветан Цветанов. Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че разсрочването на задълженията не е нещо ново, а е съществуващ способ в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Идеята е Законът за вероизповеданията да изпълни своята цел, а именно финансирането на възнагражденията на свещенослужителите да бъдат частично осигурени със субсидия от бюджета. „През времето, в което задълженията са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява лихва. През цялото време те са обезпечени с имущество в достатъчен размер“, уточни ще министър Горанов. От ВМРО, които са коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, приветстваха решението. „Доволни сме от решението на ГЕРБ за отсрочване на дълговете на вероизповеданията, а не амнистирането им - това беше правилният път“, заяви депутатът Александър Сиди. „От името на „Обединени патриоти“ поздравяваме нашите партньори от ГЕРБ, за това че се вслушаха в разумните аргументи на хората, които казаха, че не е справедливо да бъде поощрявано едно вероизповедание за сметка на всички останали“, допълни още той. /БГНЕС