Даме Стойков: За първи път имаме пълен национален отбор за мъже и жени

За първи път имаме пълен национален отбор за мъже и жени. Това заяви заместник-председателят на Българската федерация по джудо Даме Стойков на днешната пресконференця в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за събитието бе успешното европейско първенство, на което София бе домакин между 29 април и 1 май в столичната зала „Арена Армеец“. Трима от нашите състезатели бяха наградени с премии на обща стойност 25 000 лв от родната федерация за силното си представяне на шампионата на Стария континент – Янислав Герчев, който грабна сребро, бронзовият медалист Марк Христов и завършилият на седмо място Денислав Иванов. На пресконференцията присъстваха още доц. д-р Румен Стоилов, председател на БФ Джудо и старши треньорът на националния отбор за мъже и жени Георги Георгиев, който също беше награден от федерацията.

Даме Стойков.

За нас като спорт е много важно това отразяване от медиите, защото българската общественост, и не само тя, трябва да са наясно как се трудим треньори, състезатели и ръководство, какви успехи и неуспехи имаме и да се казват нещата такива, каквито са. С г-н Стойков сме се занимавали и с федерацията по самбо, но това европейско първенство за мъже и жени казват, че може и да не бъде повторено. Поради елементарна причина, а именно парите, които бяха дадени за организирането му“, сподели Стоилов.

Радостно е, че за първи път от 12 години имаме двама медалисти от едно европейско първенство. Ние от три години управляваме Българска федерация джудо и ще са ни нужни поне още три години, за да постигнем това, което искаме. Треньорският щаб сме го подбрали, имаме основата откъм състезатели – за първи път имаме пълни национални отбори при мъжете и жените. Сигурен съм, че до 2-3 години ще имаме по 4-5 медала на европейско първенство“, коментира Стойков.

Всичко, което ни беше необходимо като екипировка, лагери, беше осигурено от федерацията, за което им благодаря. Благодаря и на състезателите за положените усилия през последните месеци, това в крайна сметка доведе до реализирането на някои от тях. Надяваме се в близко бъдеще те да бъдат още по-упорити и мисля, че нещата ще се получат – да имаме едно устойчиво развитие в джудото, а не само проблясъци. Всяка година да имаме един отбор, който да ни радва с постижения“, добави Георгиев.

Янислав Герчев.

На първо място благодаря на федерацията за оказаната подкрепа. Бюджетът го нямаше първите три месеца, но през това време федерацията нито в един момент не ни изостави и не ни накара да се чувстваме изолирани. Искам да благодаря и на старши г-н Георгиев за помощта и професионализма, който показа – искам да благодаря и на моя личен треньор и баща Атанас Герчев, както и на новия мениджър Ален Шмит. Ние сме индивидуален спорт, но не можем да тренираме сами, трябва някакъв колектив. Имаме млади момчета, които напъват и ни помагат изключително много, винаги можехме да разчитаме на тях“, бяха думите на европейския вицешампион в категория до 60 кг Герчев.

Битката за олимпийските квоти в джудото започват след месец, а първият квалификационен турнир, в който ще участват националите ще бъде Големия шлем в Будапеща (Унгария) от 8 юли. Още в понеделник тимът се събира на лагер в комплекс „Диана“. Заедно с мъжете и жените ще тренират младежите и девойките ни, които се подготвят за Световно и Европейско, а в началото на месец юни ще стартират на Европейската купа в Грац (Австрия). /БГНЕС