Дан Шомон, съветник на Обама: България е пред политическа криза, трябва да има правителство през следващата седмица

България е изправена пред политическа криза, трябва да се формира правителство през следващата седмица. Това заяви Дан Шомон, бизнес и политически консултант, предаде репортер на БГНЕС. Шомон е бил съветник на американския президент Барак Обама в периода от 1997 до 2006 г.


Дан Шомон присъства на Дискусионния форум „Еврозоната и бизнесът – предимства и предизвикателства", на който изнесе презентацията „Комуникацията и политическата стабилност като фактори за влизането в Еврозоната. Сътрудничество като гаранция за успех".

Той отбеляза, че е един от малкото американци, който е прекарал значително време и в Румъния, и в България, като обясни, че притежава две компании, които са активни на територията на двете държави, а в САЩ, където представлява 40 компании. „Имам роля като официален партньор в ССИ", добави Шомон и допълни, че има сходно отношение и в Търговската и промишлена палата в Румъния. Той уточни, че в Румъния има сходни предизвикателства, като в България.

Бизнес и политическият консултант посочи, че Румъния не е изпълнила всички изисквания за еврозоната. „Румъния няма споразумение за безвизово пътуване до САЩ, също както България", каза той и добави, че един от неговите приоритети е да увеличи възможностите в тези държави.

В своите изследвания, подчерта Шомон, е установил че това, че не са в еврозоната, ощетява Румъния и България по отношение на вноса и износа в САЩ. „Нидерландия изнася повече от 37 пъти стоки за САЩ", съобщи той и уточни, че повечето от държавите с ниско ниво на износ не са в еврозоната и това включва България и Румъния.

Освен това Шомон спомена, че ЕС изготвя дигитален портфейл за стотици милиони жители, което според него е страхотен проект на равнището на ЕС, но ако Румъния и България не станат част от еврозоната, ще изпуснат този важен инструмент. Той обясни, че САЩ и други чуждестранни държави искат еврото да бъде въведено, за да могат да правят инвестиции в тези държави.

Според Шомон, за да разрешим проблема и да влезем в еврозоната, на първо място България и Румъния трябва да партнират и по отношение на еврозоната, и по отношение на Шенген. „Румъния има нещо, което България няма – а именно влияние в САЩ", обяви той и допълни, че според него България и Румъния трябва да назначат едно отговорно лице, което отговаря за усилията за влизането в еврозоната и Шенген. Шомон посочи, че трябва да се създаде една двустранна комисия между двете държави, както и съвместно да се организират пиар стратегии, рекламни кампании и пр.

„Сега не е моментът да си играем с еврозоната. Сега не е моментът да си казваме „може би след 5 г. ще влезем там". Нямаме време за емоция и за гняв. Имаме нужда от това да си сътрудничим, да си партнираме", категоричен е бизнес и политическият консултант.

„България е изправена пред политическа криза, трябва да се формира правителство през следващата седмица", каза още той и заяви, че всички политици трябва да мислят за бъдещето на хората – искаме ли да се обърнем на запад към бъдещето и новите технологии, или искаме да се обърнем на изток към тоталитаризма и т.н.

„Моята надежда е, че наистина прекрасните хора, които са част от тази конференция, ще отведат двете държави към бъдещето", заключи Дан Шомон./БГНЕС