Данаил Кирилов: Мандатът на главния прокурор да е по-дълъг

Правосъдният министър Данаил Кирилов предлага законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор.

Данаил Кирилов е новият министър на правосъдието

Пред БНТ Данаил Кирилов каза, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните две години. Кирилов се обяви и за по-продължителен мандат на главния прокурор.

Съобразяваме се с механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът тримата големи е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази пътна карта е приета от Съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и не правителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка да приключим въпроса, коментира Кирилов и добави, че няма опасност това да ограничи независимостта на тримата големи в съдебната власт. По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност, уточни Кирилов. /БГНЕС