Данаил Кирилов няма да номинира следващ главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

Според закона предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

„В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от ВСС”. Така Данаил Кирилов отговори на въпроса дали би номинирал кандидат за главен прокурор.

Правосъдният министър се срещна днес с президента Румен Радев. Разговорите са част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

В четвъртък ще има заседание на работната група по Закона за съдебната власт, на което Кирилов ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи. Амбицията е да се следват най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време и за обществено обсъждане. Според правосъдния министър би било добре, ако действително до края на тази сесия успеят да извървят подготвителната фаза на законодателната процедурата и да стигнат до законопроект, предложен от Министерски съвет. /БГНЕС