Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието

Без дебат в пленарната зала депутатите гласуваха оставката на правосъдния министър Цецка Цачева и избраха Данаил Кирилов за неин заместник, предаде репортер на БГНЕС.

Данаил Кирилов е новият министър на правосъдието

Рокадата в министерството бе подкрепена с гласовете на 120 народните представители, а 15 бяха „против“. До оставката на Цачева се стигна след като името ѝ бе замесено в имотния скандал, заради който с постовете си се разделиха и други политици от управляващите. Номинацията на Кирилов бе представена от парламентарната трибуна от вицепремиерът Томислав Дончев, който изтъкна, че той е подходящ за поста заради дългогодишната си юридическа практика и добрите познания в областта на българското законодателство. След гласуването Данаил Кирилов положи клетва от парламентарната трибуна. Оставката на Цецка Цачева е шестата промяна в кабинета „Борисов 3“. Преди нея министерските кресла напуснаха Николай Петров, Ивайло Московски, Валентин Радев, Николай Нанков и Валери Симеонов. Кирилов: Следваме стриктно стратегията за съдебна реформа

В първото си изказване пред журналисти новоизбраният министър на правосъдието заяви, че следва стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната система.

„Ситуацията е изключително благоприятна, с оглед положените усилия досега. Има възможност да отчетем много сериозен напредък. Следваме изпълнението на приоритетите и задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад“, посочи Кирилов. Той подчерта, че страната ни ще положи всички усилия, за да изпълните съветите на нашите Европейската комисия.

По повод на изказването Христо Иванов, един от предшествениците на Кирилов в правосъдното министерство, в което той го определи като „предан на корупционния ред“, новоизбраният министър отговори: „Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи, както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система. Елитаризирането, доведено до ниво простащина, не следва да бъде коментирано“.

На този етап Данаил Кирилов все още не дава отговор на въпроса кой ще наследи мястото му начело на правната комисия в парламента. „Нека да остави и парламентарната група, и съответно коалиционният формат да вземе решение. Има възможни варианти“, посочи той.

Още при номинацията му стана ясно, че една от първите задачи на Кирилов като правосъден министър ще бъде д подготви нормативни промени, с които общинските съветници да бъдат включени в обхвата на антикорупционния закон. „Имахме работна група във вторник. Освен представители на институции, включително КПКОНПИ, участваха и представители на Националното сдружение на общините в България. В детайли коментираха правния режим по отношение на общинските съветници. Като работна група решихме общинските съветници да бъдат в категорията на чл. 6 от закона, т.е. да подават подробна имуществена декларация“, разясни Кирилов.

Кой е Данаил Кирилов? Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Завършва юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Право“. В различни периоди от време е практикуващ адвокат. Избиран е за народен представител от листата на ГЕРБ в 42, 43 и 44 Народно събрание, като в последните два парламента оглавява Комисията по правни въпроси. В периода от август 2009 до май 2013 г. е областен управител на Област София. Избиран е и за общински съветник в Столичния общински съвет. Владее английски и руски език. /БГНЕС