Данас: Как опростиха мръсното минало на Пахомий

Вранският епископ Пахомий отново попадна в центъра на общественото внимание, когато на 2 август връчи награди на министъра на външните работи Никола Селакович и на директора на Агенцията за сигурност Братислав Гашич в манастира "Прохор Пчински", където беше отбелязана паметта на Свети Илия в присъствието на президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Илинден се празнува в Северна Македония като Ден на републиката и беше отбелязан в този манастир от делегациите на Сърбия и Северна Македония. Сръбската делегация се състоеше от министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и епископа на Враня Пахомий като представител на Сръбската православна църква.

Сръбският вестник „Данас” припомня, че манастирът „Прохор Пчински” беше награден тази година с със „Сретенски орден” първа степен по повод Националния празник, а орденът от името на манастира беше получен от епископ Пахомий, което предизвика критики сред голяма част от обществеността.

Пахомий беше заподозрян в сексуално насилие над четири момчета в периода от 1999 до 2002 г. в официалните помещения на епархия Враня. Случаят беше следен най-вече от вестник „Vranjske novine”, а тогавашният му редактор Вукашин Обрадович сподели пред „Данас”, че Томислав Гачич - светското име на владиката Пахомий, е може би най-добрият пример за това „през какви изпитания преминават Божиите пастири“.

„Именно епископът на Враня години наред упорито наричаше Македония „Стара Южна Сърбия” - той не признаваше нито тази съседна държава, нито македонския народ и дори не споменаваше МПЦ. В манастира „Прохор Пчински” години наред живееше небезизвестният Трайко Кметович – неформален лидер на сърбите в Скопска Черна гора, който беше издирван от македонската полиция”, посочва Обрадович. Той добавия, че заради подобни изявления някога на владиката му е било забранено да влиза в Македония.

„Въпреки това, следвайки съвременните тенденции, епископ Пахомий бързо тръгна по нов път. Това лято той беше домакин на държавната делегация на Северна Македония и действаше с колеги от МПЦ. Както се казва, неведоми са пътищата Господни. От друга страна, Томислав обича да съчетава духовното и светското. Той показа това през юни миналата година, когато връчи ордена на Александър Вучич по повод 950-ата годишнина от основаването на манастира „Прохор Пчински” – каза още Обрадович.

На празника на Св. Илия продължи традицията като награди министъра на външните работи Никола Селакович и директора на Агенцията за сигурност Братислав Гашич. Очевидно обвиненията и процесът за педофилия бяха забравени. И политиците, както Бог, са там, за да прощават. С ордените това им се отдава много по-лесно – Пахомий го знае много добре. И е прав”, допълни Обрадович.

На въпрос дали Пахомий е забравил „мръсното си минало“, религиозният анализатор Владимир Велкович отговори утвърдително.

„Съдейки по новата роля, която получи като отговорник за историческия обект на македонската държавност, чиято основна задача е да приема държавните представители на Македония и Сърбия, няма съмнение, че всичко старо е забравено. Ако изобщо някога е било възприемано като грях.”

През 2002 г. вранският епископ Пахомий беше обвинен в сексуално насилие над четири момчета в периода от 1999 г. до 2002 г. в официалните помещения на епархията във Враня. В сигналите до полицията момчетата заявяват, че той ги опипвал, галил и ги принуждавал да се „сближават“.

Общинският съд в Ниш оправда Пахомий в две от тези четири дела поради липса на доказателства, докато в другите две дела давността изтече през 2006 г.

През 2007 г. Върховният съд на Сърбия установи, че по време на процеса срещу Пахомий е имало сериозни пропуски от страна на съдилищата от по-долна инстанция, но процесът не е повторен, тъй като законът не го позволява.

Въпреки това през март 2013 г. Основната прокуратура във Враня започна разследване срещу него, тъй като складодържател в епархията го обвини в блудство, което се е случило през 2003 г.

След едногодишно разследване прокуратурата посочи, че няма основание да образува наказателно производство срещу Пахомий.

По време на всички тези съдебни процедури Пахомий остана на висока позиция в Сръбската православна църква, т.е. в позицията на епископ на Враня. /БГНЕС

Белград / Сърбия