Дънчила уволни вътрешния и външния министри

Румънският министър-председател Виорика Дънчила отправи в оставка министъра на външните работи Теодор Мелешкану и министъра на вътрешните работи Кармен Дан.

Двамата уволнени политици са имали „лош имидж“ в очите на населението, мотивира се Дънчила.

Кармен Дан, както и министър-председателят, са от Социалдемократическата партия, а Мелешкану – “Алианс на либералите и демократите“. МВнР трябва да бъде оглавено от представителката на либералите Рамона Манеску, а МВР – от сенатора социалдемократ Николае Мога.

Премиерът не посочи конкретни обвинения по адрес на Мелешкану и Дан. Медиите твърдят, че въпросът е в лошата координация на процедурите за европейски избори за румънците, живеещи в чужбина. За организирането на изборния процес отговаряха двамата министри. На 26 май по време на изборите се образуваха огромни опашки пред дипломатическите мисии на Румъния. Това предизвика безредици. Мнозина не успяха да упражнят правото си на глас. Освен това, Кармен Дан не е популярен заради използването на сълзотворен газ срещу антиправителствената демонстрация, провела се на 10 август 2018 г.

С уволненията Дънчила иска да подобри репутацията на социалдемократите на фона на предстоящите на 10 ноември президентски избори. /БГНЕС и ДВ