Дания е помагала на САЩ да шпионират Меркел и съюзници от Европа

Датската обществена медия Danmarks Radio (DR) заяви, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е подслушала датските интернет кабели, за да шпионира висши политици и високопоставени служители в Германия, Швеция, Норвегия и Франция.

NSA се е възползвала от сътрудничеството за наблюдение с датското военно разузнавателно звено FE, за да направи това, гласи информацията.

Датското министерство на отбраната не отговори на исканията на АФП за коментар.

Министърът на отбраната Трине Брамсен, която е министър на отбраната на Дания от юни 2019 г., е била информирана за шпионажа през август 2020 г., според DR.

Тя заяви пред обществената датска медия, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“.

Не е ясно дали Дания е упълномощила САЩ да използват нейната система за наблюдение, за да шпионират нейните съседи.

DR разкри информацията след разследване, проведено съвместно със шведската телевизия SVT, норвежката NRK, германските NDR, WDR Suddeutsche Zeitung и френският вестник Le Monde.

Германският канцлер Ангела Меркел, тогавашният министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашният лидер на опозицията Пиер Щайнбрук са сред политиците, които са шпионирани от САЩ.

Шпионажът е подробно описан в таен вътрешен доклад на работната група на FE с кодово име "Операция Dunhammer" и е представен на висшето ръководство на FE през май 2015 г., твърди датската медия./БГНЕС