Дания хвърля маските и се връща към нормалността

В датския обществен транспорт вече няма да са необходими маски, заяви правителството, като скандинавската страна оттегли последните от задължителните си регламенти за закриване на лицето.

"В момента сме в ситуация, когато голяма част от населението е ваксинирано и се връщаме към по-нормално ежедневие", заяви транспортният министър Бени Енгелбрехт в изявление.

„От събота можем да се сбогуваме с маските в автобусите, влаковете и метрото“, добави той.

Промяната първоначално беше планирана за 1 септември. В сряда здравните власти разхлабиха разпоредбите за социално дистанциране в скандинавското кралство от 5,8 милиона души, регистрирало около 1000 нови инфекции на ден.

Над 60 процента от населението е получило пълен курс на ваксината.

"Сега имаме добър контрол на инфекцията в обществото", казва Хелън Билстед Пробст, заместник-директор на Националната здравна агенция. „Затова можем да адаптираме препоръките за превенция по такъв начин, че хората да имат нормален ежедневен живот, като същевременно зачитат принципа на превенция.“

Маските ще останат задължителни в самолетите и летищата, където се прилагат международните правила за въздушен транспорт. /БГНЕС, АФП