Дания отбеляза първата си година без банкови обири

В Дания за пръв път няма банкови обири, тъй като през последните години използването на пари в брой е намаляло, съобщиха от профсъюза на финансовите работници в страната.

Обществото, в което парите в брой в обращение са все по-малко, е накарало банките да намалят броя на касовите си услуги, се казва в изявление на профсъюза от понеделник, което оставя малко потенциална плячка за крадците.

"Това не е нищо друго освен невероятно. Защото всеки път, когато това се случи, е изключително натоварване за участващите служители", каза в изявлението Стеен Лунд Олсен, вицепрезидент на профсъюза Finansforbundet.

"Това е емоционално въздействие, което човек не може да разбере, ако не го е преживял лично", добави той.

От профсъюза заявиха, че през 2000 г. е имало 221 банкови обира, които от 2017 г. насам постепенно намаляват до по-малко от 10 годишно.

Централната банка на Дания съобщи през март миналата година, че използването на пари в брой е намаляло почти наполовина - от 23% от плащанията през 2017 г. до 12% през 2021 г.

Пандемията от Ковид-19 ускори изоставянето на парите в брой, заяви банката.

Профсъюзът на финансовите работници отбеляза, че макар обирите да са станали рядкост, "много банкови служители, които са били ограбени, продължават да се борят с последствията".

Някои от тях все още страдат от симптоми като "тревожност, тъга, раздразнителност, безпокойство и безсъние". /БГНЕС, АФП

Копенхаген / Дания