Дания първа в Европа се връща към към нормалния живот

Дания във вторник стана първата страна от Европейския съюз, която отмени всичките си ограничения срещу Ковид-19, предаде АФП. Тя смята да се справи с по-лекия вариант на Омикрон, въпреки рекордния брой случаи, разчитайки на високата степен на ваксинация.

След първия опит за премахване на всичките ограничения между септември и ноември, скандинавската страна отново се отказва от маските за лице, здравните пропуски и ограниченото работно време за барове и ресторанти.

"Толкова съм щастлива, че всичко това ще свърши утре. Добре е за живота в града, за нощния живот, просто да има възможност да бъдем навън по-дълго", каза 17-годишната студентка Теа Сковгаард пред АФП в навечерието на отмяната на мерките.

Нощните клубове отново отварят врати във вторник, когато приключват и ограниченията за броя на хората, допустим за събирания на закрито.

Остават само няколко ограничения по границите на страната за неваксинирани пътници, пристигащи от страни извън Шенген.

Облекчаването идва, тъй като Дания регистрира около 40 000-50 000 нови случая на Ковид-19 дневно, или почти един процент от 5,8 милиона жители на страната.

„Имаме изключително висок обхват на възрастни, ваксинирани с три дози“, каза епидемиологът Лоне Симонсен от университета в Роскилде за АФП.

Повече от 60 процента от датчаните са получили трета доза - един месец преди графика на здравните власти - в сравнение със средно ниво за ЕС от малко под 45 процента.

Здравните власти изчисляват, че 80 процента от населението, включително преболедувалите наскоро, е защитено срещу тежки форми на заболяването.

„Тъй като Омикрон не е тежко заболяване за ваксинираните, ние вярваме, че е разумно да се премахнат ограниченията“, каза Симонсен.

Широкото разпространение на варианта на Омикрон също се очаква да доведе до "по-здрав и дълготраен имунитет", което ще помогне на страната да отблъсне бъдещи вълни, каза тя.

Две години след избухването на Ковид-19, датската стратегия се радва на широка подкрепа у дома.

В проучване, публикувано в понеделник от всекидневника Politiken, 64 % от анкетираните датчани казаха, че вярват в политиката на правителството относно Ковид-19.

В бъдеще датчаните ще носят лична отговорност, каза Симонсен.

„Без пропуск за Ковид-19 ще има прехвърляне на отговорността“, каза тя.

Датчаните все по-често използват домашни тестове за откриване на инфекция, но сега те постепенно се премахват, а вместо това на всеки със симптоми се препоръчва да остане у дома.

Датската здравна служба в момента „препоръчва“ тези, които имат положителна проба, да се изолират за четири дни, докато контактните случаи вече не трябва да се поставят под карантина.

Маските за лице и здравните пропуски също се препоръчват за посещения в болница.

Правителството заяви, че не очаква да се наложи отново да се върне към нови ограничения, но остана предпазливо оптимистично.

„Не можем да предоставим никакви гаранции, когато става въпрос за биология“, каза премиерът Мете Фредериксен миналата седмица, когато обяви завръщането на страната „към живота, който познавахме преди коронавируса“.

„Наистина е хубаво, че това свършва, но дали наистина ще живеем без никакви ограничения сега? Съмнявам се“, каза Силле Хьорт, продавач в заведение за бързо хранене, нетърпелив да види отново лицата на своите клиенти без маски.

Това е вторият път, когато Дания се опитва да се върне към начина на живот отпреди пандемията.

На 10 септември страната отмени всички свои ограничения, преди да въведе отново някои от тях в началото на ноември.

Тогава музеите, кината, театралните и концертните зали бяха затворени точно преди Коледа и отново отворени в началото на януари.

Изправени пред по-ниско ниво на хоспитализации в сравнение с предишни вълни, няколко европейски държави, включително Франция, Ирландия и Великобритания, обявиха вдигане или значително намаляване на ограниченията, въпреки рекордните или много високи случаи.

„Две години след пандемията населението в повечето страни е достигнало високи нива на имунитет от ваксини или естествен имунитет след преболедуване“, каза Симонсен.

„Така приключва, съдейки по това, което видяхме с историческите пандемии“.

Според Световната здравна организация 73 % от европейското население се е заразило с Ковид-19 поне веднъж от януари 2020 г.

Тайра Краузе от датската институция за обществено здраве и научни изследвания SSI каза междувременно, че очаква Ковид-19 да се завърне на редовни вълни, „като грип“.

„Може да се наложи да ваксинираме рисковите групи преди есента, за да предотвратим тежки случаи“, каза тя пред научното списание Videnskab. / БГНЕС