Дания разреши строителството на "Северен поток-2"

Дания даде разрешение за изграждането на „Северен поток-2".

„Датската енергийна агенция издаде разрешение на компанията Nord Stream 2 AG за изграждането на газопровода „Северен поток-2“ през континенталния шелф на Дания югоизточно от Борнхолм в Балтийско море“, се казва в изявлението.

Според оценката на агенцията този маршрут е най-безопасният и отговаря на екологичните норми.

„Северен поток-2“ на практика е построен, неговото пускане в експлоатация е планирано за края на 2019 г. По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер прогнозира, че за изграждането на тръбопровода през датски води ще са необходими около 5 седмици след получаването на разрешение от властите на страната.

Проектът включва изграждането на две газови връзки с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. По-рано Германия, Финландия и Швеция издадоха разрешение за строеж, остана само Дания.

Някои страни са против „Северен поток-2“, предимно Украйна, която се страхува да не загуби приходи от транзита на руски газ, и САЩ, които имат амбициозни планове за износ на своя втечнен природен газ в Европа.

Латвия, Литва и Полша съвместно заявиха, че не одобряват проекта - техните лидери са уверени, че той е политически.

Русия многократно призовава да не се възприема газопровода като инструмент за влияние. Според Владимир Путин, Москва разглежда проекта изключително като икономически. /ТАСС и РИА "Новости"