Дания ще прави всички вътрешни полети зелени до 2030 година

Правителството на Дания си е поставило амбициозна цел да направи всички вътрешни полети зелени до 2030 г., обяви премиерът г-жа Мете Фредериксен в събота.

"Ще бъде ли трудно? Да. Може ли да се направи? Да, мисля, че е така. Готови сме за това. Талантливи изследователи и бизнес работят върху решенията", каза Фредериксен в новогодишното си обръщение към нацията. "Ако успеем, това ще бъде зелен пробив. Не само за Дания, но и за целия свят. Ако има нещо, което сме научили през последните години, когато става въпрос за справяне с големи кризи, това е, че никога не трябва да се колебаем", каза тя. Фредериксен не предостави подробности за това как ще бъде постигната високата цел, но каза, че нейното правителство е отворено за въвеждане на данък върху емисиите на въглероден диоксид, след като преди това е било против.

Авиационната индустрия е един от най-големите замърсители с парникови газове. Но авиокомпаниите разработват нови и по-чисти технологии, включително тези, които намаляват използването на гориво и вредните емисии. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), включваща 290 авиокомпании, които представляват 83% от световния въздушен трафик, пое през октомври ангажимента за нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. /БГНЕС, АФП