Даниел Лорер: Инфлацията ще се успокои към края на годината

Когато до нас има война това неминуемо променя всички планове на света. Инфлация ще има и тя ще се успокои, ако изобщо се успокои, към края на годината.

Това каза пред Нова телевизия тази сутрин министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Министърът коментира одобрената от правителството програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила.

Няма пари на ръка. Украинските бежанци няма да получават директна финансова помощ, 40-те лева, одобрени от правителството, ще получават хотелиерите, които ще настаняват хора за човекоден настаняване плюс изхранване. Те трябва да бъдат юридически лица и ще получават сумите в края на месеца, заяви Лорер.

Аз съм убеден, че ще има европейска солидарност за всички, тъй като социалният натиск е огромен, каза още той и припомни, че в четвъртък премиерът Кирил Петков призова европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци.

Чака се и решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно украинската валута – тъй като гривната в момента е практически замръзнала – не е отменена, но и никой не знае какъв е курсът, посочи Лорер.

Министърът беше категоричен, че управленската коалиция върви успешно напред.

Намирам действието на тази криза по-скоро оздравително, добави той.

Русия отдавна не е най-важният търговски партньор на България. Единственото важно нещо, което внасяме от там са енергоизточници. Вероятно след войната руският турист вече няма да е платежноспособен, но въпросът с енергоносителите е общоевропейски, каза още Лорер и добави, че войната ще тласне Европа към алтернатива. /БГНЕС