Даниел Лорер: Коалиция с ГЕРБ не е възможна, но в НС ще има общи решения

В момента има тест пред ГЕРБ да се реабилитират пред българското общество. В „Продължаваме промяната” сме убедени, че те все още не са готови на това. Това заяви пред бТВ Даниел Лорер от „Продължаваме промяната”.

Цялата политическа отговорност за това предишното правителство да падне е на „Има такъв народ”, ГЕРБ и ДПС. Сега две от тези партии са в парламента и след като избирателят им е гласувал първото място на изборите (на ГЕРБ-СДС – бел. ред.), тяхна е отговорността да съставят работещо мнозинство. Със сигурност ние не бихме управлявали заедно с „Възраждане”, предстои да видим дали ГЕРБ ще го направят, заяви Лорер.

„Продължаваме промяната” се превръщаме от протестна вълна в истински отговорен политически фактор и това тепърва ще отеква, когато 48-ото Народно събрание започне работа, заяви Лорер.

Ако вторият мандат стигне до нас, ще подходим отговорно. Ще съберем Националният съвет и вземем решение, добави той и продължи: За нас преди всичко е важно следващото правителство да има ясни политики в два основни аспекта – евроатлантическа ориентация на България и борба с корупцията. Третият аспект – борбата с инфлацията и икономическото здраве на страната, смятам, че всички партии ще покажат отговорност.

Националният съвет ще реши дали да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. Не мисля, че на този етап е възможно да бъдем част от обща коалиция, но вярвам, че в следващия парламент ще има общи решения, когато се касае до евроатлантическото бъдеще на страната, заяви още Лорер.

По думите му действията на служебния кабинет на Гълъб Донев са притеснителни.

Действията на служебния кабинет не изглеждат като такива на служебен, а на политически кабинет, който се готви да управлява дълго. Виждаме тенденция служебното правителство да се политизира. Защо беше битката за „Газпром” като те заявяват, че проблем всъщност няма, попита Даниел Лорер. /БГНЕС