Даниел Лорер: Програмата ни за бизнеса е безпрецедентна

Смятам, че няма да има фалити заради невижданите цени на тока. Програмата за бизнеса, която обявихме, е безпрецедентна. Това не се е случвало в българската икономическа история, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според Лорер, основата, за която и неговото новосъздадено министерство и правителството ще работи е предвидима правна среда.

Когато инвеститорите биват изнудвани и има корупция навсякъде, ти не можеш да започнеш дискусия. Затова Майкрософт отива в Гърция, а растежът на Румъния е 7%, коментира още Лорер пред Нова телевизия и добави, че когато има качествено здравеопазване и образование, хората остават тук.

Растежът трябва да е по-голям от инфлацията, за да чувстваме, че вървим напред. Инфлацията на годишна база няма да е 10%. Хубавото от това нещо е, че инфлацията се случва в целия свят, най-вероятно тя ще се обърне към края на тази зима. Вече има индикации от САЩ, така че полека лека тя ще утихне, каза министърът.

Относно хората от Държавна структура в екипите на министри и изказването на бившия служебен премиер, а сега министър на отбраната, Стефан Янев за НАТО, Даниел Лорер каза: Случилото се през последните няколко дни са нормални стъпки от растежа на едно правителство и един отбор, който трябва да работи още четири години заедно.

Разбирам министър Генчовска, защо е имала такива кандидатури в нейния екип, те са професионалисти в своята област. За съжаление кадровата база във външно е такава и за Генчовска не е лесно да си създаде екип, който хем да не е обвързан със службите, хем да ѝ помага професионално, коментира Лорер.

Според него местните избори ще са първия тест за коалицията.

По думите му едва ли заплащането на сметките за ток ще спаси един бизнес, ако той така и така не функционира правилно.

Лорер съобщи, че енергийният и финансовият министър ще предоставят много добър пакет на парламента за енергийното подпомагане.

Колкото до зеления сертификат за държавната администрация, той коментира, че Министерството на иновациите също ще го въведе, когато се конституира. Лорер уточни, че зеленият сертификат за момента не е обсъждано да бъде въведен за цялата администрация. /БГНЕС