Даниел Митов: Мнозинството за бюлетината не е коалиция за управление

„Продължаваме промяната” от самото начало искат избори и саботират, заяви пред бТВ народният представител от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. Той коментира приетите през седмицата промени в Изборния кодекс от правна комисия.

Аз лично ще гласувам на хартия. Разбира се, мога да гласувам и на машина, но на този свят няма технология, която да не може да бъде манипулирана и пробита, коментира Митов, според когото изборният процес трябва да е толкова прост, че да може да се проследи изцяло.

Според Митов половината от българските граждани искат да гласуват на хартия, защото не могат да се справят. Той е на мнение, че сгрешените протоколи и невалидните бюлетини са се увеличили, когато е било въведено преференциалното гласуване, а хората тогава все още не са знаели как да се справят с него.

"Сега, ако бюлетината е изцапана или леко надраскана встрани, но волята на избирателя е ясно заявена, то тя ще бъде валидна", посочи той.

Той определи ПП като „много кресливи” и без капацитет за смислени и работещи решения.

Бойко Борисов каза, че няма зор за хартиената бюлетина, но това е, защото в момента темата е дали България ще има редовно правителство и как да излезем от енергийната криза.

Както колегите от БСП, така и ние имаме съмнения как ще се гласува на машини. Затова нямаше как, когато има внесен законопроект, да не вземем отношение. Какво се случва с флашката, когато бъде извадена от машината и отиде в преброителната секция? Аз не знам дали е отразено коректно пренесената информация. Никой не знае какво има там. За нас е важна прозрачността. Такава има, когато имаш определен брой бюлетини, а накрая можеш да ги обжалваш. ДПС винаги са твърдели, че искат машинно гласуване със сканиращи машини, а не с тези, които ползваме в момента, продължи коментара си Митов.

Според него единствения модел, в който „Продължаваме промяната” могат да съществуват, е революционният. И заяви, че искат бързи избори, защото не са доволни от резултата на последните.

Ще преценим с кои партии бихме управлявали. Мнозинството за бюлетината не е коалиция за управление, заяви още Митов.

Той съобщи, че днес ГЕРБ ще свика пресконференция за медиите, по време на която ще огласят техните разкрития по сагата „Gemcorp”.

Днес ще оповестим това, което знаем по т.нар. „меморандум Gemcorp”, който си е направо договор, заяви Даниел Митов. /БГНЕС