Даниел Митов: Връщаме мандата, ако ДБ и ИТН не ни подкрепят

Ще отправим официална покана както към ПГ на Демократична България, така и към ПГ на „Има такъв народ”. Ако не ни подкрепят, връщаме мандата.

Това каза пред бТВ кандидатът за министър-председател, излъчен от ГЕРБ-СДС, Даниел Митов. Според него, ако подобни разговори не се състоят, може да се подготви истинско управление на задкулисието.

Не виждам какъвто и да е смисъл да се разговаря с „Изправи се. Мутри вън” – те са съвсем малка партия. Още вчера заявихме, че няма да разговаряме с БСП и ДПС, коментира още Митов, който отново подчерта, че проектокабинета на ГЕРБ е продукт между него и Борисов.

Според Митов Демократична България подхождат като победители без да са такива.

Митов съобщи, че е станал член на ПП ГЕРБ преди да получи поканата за премиер. Аз съм десен човек, напуснал съм ДСБ преди десет години – това е история и тя е отминала отдавна. За мен още тогава започна да се изчерпва и да губи позиции, добави той.

Кандидатът за премиер посочи, че ГЕРБ категорично ще подкрепи анкетна комисия за Росенец.

Митов коментира и отношенията ни с Република Северна Македония.

Скопие при всички положения трябва да върви по пътя на европейска интеграция, но се държат така, че не тях ще ги приемат в Европейския съюз, а нас.

Със Скопие трябва да се водят сериозни разговори за правилното приложение на Договора за добросъседство, заяви той.

За мен българският национален интерес трябва да бъде защитен категорично. Ако РС Македония изпрати ясна нота, в която заявява ясно, че няма териториални малцинствени претенции към Република България, ако приеме езиковата формула, която съществува в преговорната рамка на Черна гора и ако успеем да вкараме някои отворени въпроси да бъдат доизяснявани, какъвто е случаят между Сърбия и Косово, то тогава аз не виждам никакъв проблем да се върви напред, каза още Митов.

Според него и ЕС, и НАТО трябва категорично да започнат да обсъждат сакционни и въздържащи мерки, за да разбере Руската федерация, че не може систематично и перманентно да нарушава международното право и да се намесва във вътрешно-политическия процес на демокрациите. /БГНЕС