Даниела Кънева: България винаги е била страна на силни журналисти

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава трима български журналисти, оставили трайна следа в професията, предаде репортер на БГНЕС.

На официална церемония в Гербовата зала за „Дондуков“ 2 високото отличие получиха Даниела Кънева, проф. д-р Лилия Райчева и 95-годишния Милен Гетов, дали своя значим принос в българската журналистика, отстоявайки високи художествени и нравствени стандарти навсякъде, където са работили.

„За мен е чест да връча отличие на едни от най-авторитетните имена в българската журналистика и обществен живот. Техните професионални качества и постижения са безспорни известни на всички. В тази професия нито провалът, нито успехът могат да бъдат скрити. Журналистът работи пред очите на цялото общество“, отбеляза държавният глава Румен Радев.

Той подчерта, че имената на тримата наградени журналисти свързваме с едни от най-добрите традиции и „високата класа“ в българската журналистика. „Тяхната дейност е пример за отстояването на смисъла и честта на професията. Безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители. Силата на телевизията да привлича и възпитава многобройна публика личи в поредицата знакови продукции, плод на таланта на Милен Гетов. Стотиците репортажи на Даниела Кънева са класически образци на интелигентна, вдъхновяваща и отговорна към зрителя публицистика. Визията на проф. Райчева за качествена журналистика оживя в създадените от нея телевизионни предавания, като известното на всички българи „Минута е много“, посочи още президентът.

Според президента добрата журналистика не се прави единствено с талант и труд, а трябва и смелост. „Смелост да рушиш догми, да преодоляваш ограничения и да оставаш верен на своите убеждения“, каза още той.

„Казват, че сме четвъртата власт. Власт е една дума, към която не е много хубаво да принадлежиш в днешно време никъде по света. Аз мисля, че журналистиката е призвание, дали го осъзнаваме или не – не знам“, посочи от своя страна наградената Даниела Кънева.

Тя благодари за отличието от името на всички и цитира думи на Йосиф Хербст, според когото „постоянно действащата демокрация на една държава е нейната журналистика“.

„С малко изключения и много изпитания във времето, България винаги е била страна на силни журналисти. Надявам се в новото поколение да се появят млади хора, които гледат на нашата професия като на призвание“, каза още известният български журналист. /БГНЕС