Дания иска повече статуи на жени

Само една от всеки 10 обществени статуи в Дания е на жени - цифра, която министърът на културата на страната определи като "напълно безумна" и обеща да направи повече.

Министерството на културата съобщи на АФП, че на комисия ще бъде възложено да изготви списък на важни, но пренебрегвани жени в датската история и да даде препоръки за нови статуи в тяхна чест.

"От 321 статуи и бюстове в градските райони само 31 представляват жени, а в Копенхаген има повече статуи на митични същества, отколкото на жени. Това е напълно безумно", заяви министърът на културата Якоб Енгел-Шмит в изявление.

"Наистина ли това е образът, в който трябва да израсне следващото поколение?", попита той.

През септември 2022 г. кратка изложба на открито в центъра на Копенхаген изложи на показ 50 празни пиедестала, за да илюстрира липсата на жени, представени в публичното пространство.

Организаторите посочиха и имена на жени, които според тях трябва да бъдат почетени, сред които писателката Карен Бликсен (1885-1962), художничката Лили Елбе (1882-1931), една от първите транссексуални жени в страната, подложила се на операция за смяна на пола, и изследователката от XVI в. Софи Брахе.

Министерството на културата заяви, че все още не разполага с препоръки кои жени заслужават статуи, нито колко от тях трябва да бъдат издигнати. /БГНЕС