Дания утроява бюджета за отбрана през следващото десетилетие

Правителството на Дания обяви, че ще утрои бюджета си за отбрана през следващите 10 години след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи АФП


Дания възнамерява да постигне целта на НАТО до 2030 г. да изразходва 2% от брутния вътрешен продукт за военни цели - цел, която малко от 30-те членки на алианса са постигнали.

"Правителството иска значително да укрепи отбраната и сигурността на Дания с приблизително 143 млрд. крони (20,5 млрд. долара) през следващите 10 години", заяви в изявление изпълняващият длъжността министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

През 2024 г. инвестициите в оборудване, личен състав и инфраструктура ще възлизат на 6,9 млрд. крони, а през 2033 г. трябва да достигнат 19,2 млрд. крони.

Допълнителните средства ще бъдат финансирани отчасти чрез премахването на официалния празник, въпреки протестите на много датчани.

Понастоящем Дания изразходва 1,38 % от своя БВП за отбрана.

Съобщението дойде ден след като Дания заяви, че отделя 17,9 млрд. крони, в допълнение към още 7,5 млрд. крони, обещани през март, за фонд за помощ на Украйна - предназначен основно за военна помощ.

"Целта остава да запазим Арктика и Северния Атлантик като зона с ниско напрежение. Разбира се, ще защитаваме Дания и ще изпълним задължението си да поемем съвместна отговорност за сигурността в Балтика и Балтийско море", добави Лунд Поулсен. "В същото време Дания трябва да продължи да подкрепя значително Украйна... И трябва да продължим да бъдем активни и да можем да даваме принос към останалата част от света", каза министърът. /БГНЕС