ДАНС е започнала проверка на NEXO още през юли

Съмнителна финансова операция е тогава, когато задълженото лице по Закона за мерките срещу изпирането на пари уведоми Агенцията за съмнения, което е породило тази операция. Това е съвсем общо, което мога да кажа.

Това заяви пред журналисти председателят на ДАНС Пламен Тончев след изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с NEXO, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано Тончев каза, че по сигнал на българска финансова институция ДАНС е започнала да се занимава с проверките още през юли месец, а не есента по сигнал на външни служби и вследствие на това уточни какво означава съмнителна финансова операция.

По време на заседанието на парламентарната комисия Тончев съобщи, че премиерът е бил уведомен предварително за съвместната проверка на ДАНС с МВР, НСлС и прокуратурата.

"След като ние извършихме нашата проверка, осъществихме координация с партньорските служби и уведомихме прокуратурата, проверката беше възложена на НСлС.

Пламен Тончев, ДАНС

Кой е извършил престъпление, все пак решава българският съд. ДАНС има своята оперативна самостоятелност. Не можем да уведомяваме за всяка една порверка мин-председателят. За въпросната реализация няколко дни преди това той беше уведомен, че предстои извършването на такава проверка, съвместно с МВР, НСлС и прокуратурата", допълни ръководителят на ДАНС.

Тончев бе на изслушване във Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и NEXO CAPITAL и свързаните с тях лица.

„Това разследване е извършено от НСлС и те са придобили информация за финансиране на лица, които са свързани с тероризъм. В последствие са уведомени и от ДАНС“, обясни още той.

Асен Василев за NEXO: Прокуратурата каза, че съдейства на международно разследване, а то се оказа българско

Това, което чухме от г-н Тончев, председателят на ДАНС, е, че в ДАНС е влязъл сигнал по Закона за мерките срещу изпиране на пари, което означава, че българска банка или друго финансова институция е подала сигнал за, - най-вероятно, - превод, който им изглежда съмнителен.

Изненада ме това, че прокуратурата каза, че съдействат на международно разследване, а се оказа, че това е българско разследване, тръгнало от сигнал от българска финансова институция.

Това заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по повод думите на шефа на ДАНС, че разследването по случая NEXO е започнало още през юли по сигнал от българска финансова институция.

Василев уточни, че дори и превод от 50 лв., ако изглежда съмнителен по оценка на риска на съответната институция, тя подава сигнал към ДАНС. "Такива сигнали се получават стотици хиляди на година и има специално звено финансово разузнаване в ДАНС, което се занимава с тези сигнали", отбеляза той и допълни, че по такъв сигнал е тръгнала цялата проверка. Василев коментира, че е много вероятно този превод да е бил до чужбина, защото по думите му от ДАНС са казали, че са питали чужди служби, най-вероятно, за да потвърдят дали там е получен преводът и дали има нещо съмнително с него. "Оттам нататък друга информация нямаме и не получихме така да се каже", подчерта той.

Василев отбеляза, че Законът за мерките срещу изпиране на пари е насочен към транзакции, изпращане на преводи. "Примерно, ако се види голямо теглене в кеш или транзакция към субекти, които не изглеждат нормално за банката, те смятат, че представлява риск, е нормално да подадат такъв сигнал в ДАНС, и съответно финансово разузнаване в ДАНС тези сигнали ги обработва на регулярна база и, ако открият нещо нередно, започват разследване", съобщи още бившият финансов министър.

„Но иначе, че трябва да се разследват всякакви подозрения срещу пране на пари, това е абсолютно нормално и ДАНС трябва да го прави и го прави на регулярна база. Знаете, какъв скандал стана, когато на магистрала „Хемус“ се оказа, че са изтеглени 50 милиона в чували. Подадени са сигнали към ДАНС, но ДАНС не е реагирал. Това също са подадени сигнали по Закона за мерките срещу изпиране на пари. Но ДАНС не е реагирал толкова бързо, така че всеки един такъв сигнал трябва да бъде разследван и съответно, ако някой е нарушил закона, има изпиране на пари и т.н., трябва да си понесе последствията. Това се доказва в съд“, добави Василев.

По отношение на даренията на „Демократична България“, той каза: „Те даже не бяха обект на сигнала. Това, което стана ясно, е, че сигналът е от 2021 г., сигналът е подаден юли 2022 г., така че даренията са били направени около година може би преди да се подаде сигналът. Те са били публично оповестени, ако е имало нещо нередно или прокуратура, или ДАНС е трябвало да се самосезират.“

„Досега според мен комисията беше полезна затова, че излезе фактология, която не е точно това, което прокуратурата ни каза. Според мен, ако и прокуратурата дойде и се зададат въпроси, може би ще излязат още факти и обстоятелства, които да осветлят какво реално се е случило“, смята Василев и подчерта, че като първа точка днес трябваше да бъде изслушан във временната комисия, свързана със случая NEXO, главният прокурор Иван Гешев, но той не се е явил. /БГНЕС

Тагове: