ДАНС: Уличените са от една дирекция, още руски дипломати ще бъдат обявени за нежелани

Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол и ние не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо на какво ниво са, за да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея. Това заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев, предаде репортер на БГНЕС.

Тончев заяви, че разработката е изцяло на ДАНС и на неговите колеги от Дирекция „Вътрешна сигурност“.

„След събраните данни от страна на Агенцията, ние сме информирали в сряда следобед прокуратурата. На база на нашите данни е образувано вчера досъдебно производство и са предприети необходимите действия“, каза Тончев.

Той посочи, че вчера в Агенцията са били следователи от Националната следствена служба, на които те са предоставили в условията на НПК компютърна техника.

„Взети са мерки въпросните наши служители, които са уличени в извършването на шпионска дейност да не бъдат допускани до сградата на Агенцията. В момента те са отстранени от работа“, заяви Тончев.

Служителите са на средно управленско ниво, което в никакъв случай не трябва да омаловажава тяхната вина. Единият от уличените е началник на сектор, а другият е началник на отдел. Те работят в една дирекция, заяви още председателят на ДАНС.

Според него ще има още руски дипломати, обявени за нежелани в нашата страна.

Спецпрокуратурата даде по-рано днес извънреден брифинг във връзка с акцията в ДАНС.

„Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за шпионаж. Разследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, което е различно от МВР. След анализ на доказателствата от наблюдаващите прокурори ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице и извършило престъпления и ще бъде повдигнато обвинение”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той добави, че предстои да се съберат доказателства, за да се прецени дали да бъде обвинен някой от тези трима души.

От Спецпрокуратурата отказаха да предоставят информация от кое министерство е третият задържан, за да не попречат на самото разследване.

„Производството е образувано по член 104 и не е образувано за група“, каза Кръстев.

На въпрос дали тримата са задържани, говорителят заяви, че няма задържани по реда на Закона за МВР за срок от 24 часа. „Няма задържани към настоящия момент, защото не са били налице законовите предпоставки за задържане на лицата“, обясни Христо Кръстев.

На въпрос на БГНЕС на какво ниво са работили двамата служители от ДАНС, говорителят заяви: „На средно ръководно положение в ДАНС, не са от висшето ръководство на агенцията“.

Шпионажът е бил в полза на Русия, уточни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Информацията е била предавана не при лична среща, а чрез специални способи – дистанционно.

Такива данни и доказателства по делото няма и не искам да коментирам такива изявления, заяви Валентина Маджарова. Коментарът и бе във връзка с изявлението на премиера Кирил Петков, който каза, че има руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството между България и РС Македония. /БГНЕС