Даренията за предизборната кампания на партиите са в размер на 1 790 000 лв.

Регистърът за даренията на участниците в избори се поддържа от Сметната палата, но информацията се подава от участниците в изборите.

Участниците в изборите предоставят информация за имената на дарителите, вида и размера на даренията.

Даренията за предизборната кампания на партиите са в размер на 1 790 000 лв.

Конкретно за „Демократична България“ дарителите са 32, общият размер на даренията е 211 000 лв.

Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков на изслушване в парламентарната Комисия по бюджет и финанси относно даренията за политически партии във връзка с актуалната публична информация, предаде репортер на БГНЕС.

Цветан Цветков заяви, че информацията, което Сметната палата получава от НАП е за размера на получените доходи. Той посочи, че за последните два избора са констатирали определи съмнения по отношение на даренията и докладите са изпратени на компетентните органи. „Сметната палата ще използва всички свои правомощия, за да изследва всички факти и обстоятелства за това, което вече е достояние на българското общество", посочи още Цветков по повод случая NEXO и ДБ.

Шефът на Сметна палата обясни, че и по време на предизборната кампания имената на дарителите на „Спаси София" могат да се разберат, като това се отнася за която и да е партия или за когото и да е участник в изборите.

Асен Василев попита изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Борис Михайлов за теча на информация на пет милиона граждани и дали се следи да няма изтичане на данни от страна на НАП. „Нашата държава е отпуснала доста големи средства в тази насока. 24/7 се следи някаква атака да не се случи на НАП. В момента продължаваме в тази посока да следим процеса. Винаги такива атаки ще съществуват, така че това не можем да го спрем напълно. Имаме вътрешни проверки", съобщи той.

Попитани дали има други случаи на дарения от NEXO, Цветков отговори, че няма как от Сметна палата да знаят кой е работодателят на лицето, което е направило дадено дарение. А шефът на НАП обясни, че NEXO е швейцарска фирма, регистрирана е в Швейцария, което означава, че НАП няма как да провери. „На този форум не мога да изнеса данъчна тайна, забранено е, т.е. трябва да има закрито заседание", обясни Михайлов.

Цветков каза още, че Сметна палата проверява и извършените разходи на политическите партии./БГНЕС