Дари книга, подари любов

Наблюдава се повишен интерес към книгодаряването. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева по повод Международния ден за даряване на книги, който отбелязваме на 14 февруари.

По думите й повишеният интерес се наблюдава всяка изминала година. "Включват се все повече фирми, все повече организации, все повече книжарници, все повече издателства с мисията книгите да достигнат до хората", каза Десислава Алексиева. Тя отправи призив хората да подарят книги на библиотеките, които се намират близо до тях, на училищните библиотеки, които са с една трета по-малко от тези, които са били преди 25 години. Алексиева обърна внимание на тези, които искат да даряват, да не предоставят книги по-стари от 2016 г., тъй като идеята не е да си изчистват библиотеките, а до хората да достигат нови заглавия.

Стана ясно, че днешният празник е под мотото "Дари книга, подари любов".

"Днес празнуваме не само Ден на любовта и виното, а и Успението на св. Константин - Кирил Философ. Точно и днес е Международният ден на книгодаряването, който води своето начало от 2012 г. Към момента 44 държави участват Деня на книгодаряването, който всяка година е на 14 февруари, за да може да се погрижим за тези, които нямат достъп до книги. В нашия случай можем да подпомогнем читалищата, библиотеките и училищата, за да могат те да изпълняват своята мисия за една по-образована и четяща нация", заяви още Алексиева.

По думите й винаги е важно да се даряват книги. "Винаги е важно книгите да стигат до повече читатели. Това е и нашата мисия. В ситуация, в която по-голямата част от библиотеките в България не получават годишен бюджет за закупуване на нови заглавия е изключително важно ние като общество да се погрижим за това в библиотеките да има нови заглавия. Нашите надежда е, че това ще се промени и стандартът за библиотечно информационно обслужване ще започне да действа и освен тези книги, които ние като общество, фирми и личности даряваме, ще има и бюджет те могат да закупуват нови заглавия. Така библиотеките ще се превърнат в общностния център, който винаги са били. Нека не забравяме, че думата читалище идва от "четене". Това е в центъра на това библиотеките да бъдат наистина място, където общността да се събира и да получава достъп до книги и знания", посочи още Алексиева.

Десислава Алексиева коментира и дали може да открием мъдрост за любовта и виното в книгите. "Като започнем от римската сентенция, че истината е във виното и стигнем до това, че любовта дава крила, това го правят и книгите. Истината е в книгите и книгите ни дават крила, за да можем да продължим напред, за да живеем много животи и да можем да осъществяваме своите мечти", каза още Десислава Алексиева.

Тя отговори на въпрос по повод Успението на св. Константин Кирил - Философ и дали словото е средство да изразим любовта си. "Любовта не се нуждае от думи, но когато има такива, това е още по-силно. Така можем да изразим точно какво чувстваме и какво мислим. Чрез книгите ние се научаваме на любов. Книгите възпитават любов, защото характерите, с които се запознаваме с книгите, ни срещат с личности, които можем да не срещнем, виждаме преживявания, които самите ние може да сме нямали. Словото и книгите са това, което ни възпитава в любов и в това ние да ставаме самите по-добри хора", каза още Алексиева. /БГНЕС