Дарители обновяват емблематичната улица "Малко Търново" в София

До септември най-късата улица в София - "Малко Търново", която е едва 60 метра, ще бъде обновена. Реновирането ѝ ще стане изцяло с дарение на арх. Радомир Серафимов, който е изготвил проекта за обновяване на улицата и на строителя Димитър Савов. Това стана ясно по време на пресконференция, на която двамата показаха как ще изглежда улица "Малко Търново" след ремонта, предаде репортер на БГНЕС.

"В самия проект ние не променяме абсолютно нищо. Запазваме изцяло неговата функция. Не променяме и самата градска среда по отношение на пешеходния пасаж", заяви архитектът и добави, че парапетът, който в момента разделя пешеходния поток на две ще бъде подменен, но запазен като част от пешеходното пространство.

От думите му стана ясно, че улицата е осеяна с различни настилки, част от които проектът предвижда да бъдат подменени.

"Предвиждаме да запазим изцяло контактната зона със жълтите павета с пл. „Княз Александър I Батенберг" и да оставим само бетонна настилка в зоната, където улицата излиза на бул. "Дондуков". Стълбите и площадките ще бъдат заслани с термолющен гранит", обясни той и подчерта, че съгласно изискванията за достъпна среда ще бъдат изградени ивици от тактилни ленти за незрящи.

Капаците на всички шахти ще бъдат подменени. Отводняването на улицата също ще бъде променено, като за целта улуците на сградите, между които преминава улицата, ще бъдат заустени и по този начин ще се спрат разрушителните процеси.

"Подменяме и осветлението. Осветителните тела ще бъдат окачени на стоманени въжета. Предвиждаме и вградено осветление в стълбищните площадки, които ще осветят стъпалата", добави още Серфимов и уточни, че фасадите на сградите по улицата ще бъдат почистени. Също така ще бъдат премахнати обрушванията по мазилките. Улицата ще се сдобие и с нови кошчета за отпадъци.

Димитър Савов, който дарява ремонта на улицата, каза, че има готовност да стартира дейностите още през юни. "Нашата цел е до септември ремонтът да приключи", уточни той и добави, че преди това, на 30 май, Столичният общински съвет трябва да приеме дарението.

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че до края на юни ще бъдат готови с документацията. "Сега предстои изработената проектна документацията да премине съгласуване, защото попадаме в обхват на недвижима културна ценност. Както жълтите паветата, така и паважната настилка беше обявена през декември 2016 г. за недвижима културна ценност", обясни Здравков.

Той добави още, че заедно с реновирането на ул. „Малко Търново“ се работи и по реконструкцията на ул. „Будапеща“, на която се предвижда да бъде изграден асансьор. Той ще осигури достъпна среда за хората с двигателни затруднения.

„Там все още работим, защото попадаме в обхват на археологически проучвания и трябва да се направят първо проучванията“, поясни Здравков.

Според председателя на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева този проект е изключително важен, защото той касае обновяването на знаково място в града.

„Този проект предвижда не само обновяването, но той предвижда и историческият разказ, който да върне паметта и да съхрани паметта на нашия град“, заяви Едрева.

Улица „Малко Търново“ има вълнуваща история. Някога тя се е казвала „Часовникарска“, защото на нея се е намирала часовникова кула от епохата на Възраждането.

„Бар „Луна“ също се намира тук. Той е легендарен. Носят се легенди, че това е било любимото място на Цар Борис III. Според княгиня Мария Луиза, неговата дъщеря, това е било така“, обясни Стефан Огнянов, който е екскурзовод в София.

На емблематичната улица, откъм стълбището, се намира една врата, зад която, навремето са се намирали килиите, в които Държавна сигурност е разпитвала непокорните.

Тази и още интересна информация ще бъде вкарана в информационна система, която се разработва в момента. А дотогава, в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ всеки любопитен гражданин може да се запознае с историята на улица „Малко Търново“, която е разказана в тематична експозиция. Изложбата ще бъде отворена до 5 юни. /БГНЕС