Дариткова: Единствено ние предложихме гласуване на карантинираните лица

Очакват ни месеци в здравна и икономическа криза, и ще ни трябва стабилно правителство. Виждам възможност да сме в партньорство отново с Обединени патриоти, заяви пред бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя коментира организацията и провеждането на избори по време на пандемия.

Дариткова съобщи, че карантинираните ще бъдат извадени от основните избирателни списъци, като това ще правят регионалните здравни инспекции.

Вярвам, че ще имаме всички условия да защитим здравето на участните в изборния процес. Така или иначе не може да се предвиди всяка една ситуация, но се случва дори и в изборния ден на някой да му се случи нещо и да не стигне до изборната урна. Правим максимално възможното. Единствено ние предложихме гласуване на карантинираните лица, БСП не предвиждат никакви мерки за карантинираните лица, заяви Дариткова, която каза, че здравният протокол за вота ще бъде изготвен не от ЦИК, а от министъра на здравеопазването, от държавния главен здравен инспектор и експерти.

Трябва да се обмислят правилата за предизборната кампания, коментира още Дариткова и посочи предложението на ДПС, което беше одобрено от мнозинството в правната комисия в парламента за партийните мероприятия на закрито. Днес предложението предстои да бъде гласувано в пленарна зала. Предложението на ДПС беше подкрепено от ГЕРБ в комисията.

По повод думите на Цветан Цветанов за взаимовръзката на ГЕРБ и ДПС, казани в интервю за бТВ преди няколко дни, Дариткова каза: Голямо разочарование е това, което виждаме от Цветан Цветанов сега.

За съжаление и той тръгна в антиГЕРБ риторика. Бил казала, че той работи в полза на ДПС. Подобен подход в политиката е меко казано некоректен. Ние никога не сме отричали, че сме работили с представители на ДПС - тогава, когато се е налагало да се подкрепят приоритети, свързани с евроатлантическата ориентация, каза още Дариткова и подчерта: Цветан Цветанов разполагаше с огромна власт. /БГНЕС