Дариткова: Не е легитимна претенцията на президента за цялата власт

"Не може да се приема за легитимна претенцията на някой, пък бил той и президентът, за цялата власт. В Конституцията е записано, че никоя част от народа - политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност, не може си присвоява осъществяването на народния суверенитет". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на БГНЕС.

"За пети път БСП внасят вот на недоверие. Използват това легитимно парламентарно средство с амбицията да предизвика политическа криза и предсрочни избори. Не сте проявили особено уважение и собствен почерк при избора на темата "корупция" за втори път в този мандат. Надеждата ви е да намерите извънпарламентарна и президентска подкрепа, но, уви, заблуждавате се", обърна се Дариткова към депутатите от БСП по време на днешните дебати по вота на недоверие.

Според нея в "заплашително свития юмрук на президента" левицата е видяла "знак и надежда, че е дошло нейното време".

"Дистанцирахте се официално от дубайския сценарий, но иначе мотивите ви за вота са без аргументи, семпли, а прокламираната гръмко програма за справяне с корупцията е в стила на партийните тезиси от 30 години, съдържащи само обещания и лозунги", смята Даниела Дариткова.

"Винаги съм твърдяла, че упражняването на власт е свързано преди всичко с носенето на отговорност. Като най-голяма парламентарна група, ние имаме отговорност пред нашите над 1 млн. избиратели. Носим тази отговорност заедно с нашите коалиционни партньори от Обединени патриоти и реализираме програмата си за управление", допълни ще тя.

Дариткова бе категорична още, че с оставка и без работещ парламент не биха могли да се реализират мерките за преодоляване на негативните последици от COVID-кризата. /БГНЕС