Дариткова: Петък е ден на опозицията

Петък е ден на опозицията, тя трябваше да организира своето присъствие в зала, така че да може да чуе отговорите на премиера Борисов. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след двата неуспешни опита за регистрация на кворум, предаде репортер на БГНЕС.

"Вие сами може да изчислите колко са в момента опозиционните партии в НС – три на брой, каква е числеността на техните депутати и ако се смятат 9-те независими народни представители, наистина има числено превъзходство. В този смисъл опозицията трябваше да организира своето присъствие в зала, така че да може да чуе отговорите на премиера Борисов и на всички други участници в парламентарния контрол”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ. Тя заяви, че те са били „толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и на мероприятията и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони.

Дариткова коментира изказването, че Борисов връща отговорите на зададените въпроси. „Това отново показва едно дълбоко непознаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, защото принципът е когато се зададе въпрос към министър-председателя, той, ако не отговаря на изискванията на правилника да бъде пренасочен към конкретен министър”, каза Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че премиерът Борисов преди около две седмици беше в НС и отговаряше на въпрос на опозицията. „Председателят на „БСП за България” избяга в същия ден от парламентарния контрол и не дойде да зададе своя въпрос на премиера. Сами може да правите изводи за това чие поведени е последователно и чие поведение наистина не отговаря на парламентаризма”, подчерта още тя. /БГНЕС