Държавата не е харчила допълнителни пари за съхранението на артефакти на Божков в „Квадрат 500“

Държавата не е харчила допълнителни пари за съхранението на ценности от колекцията на бизнесмена Васил Божков, съобщиха за БГНЕС от „Квадрат 500“.

От няколко дни тече изземване на експонати от колекцията на бизнесмена, като по непотвърдена информация става дума за картини и каменни артефакти. Те се съхраняват в специални помещения в депата на музея.

Тъй като процесът по пренасяне и описване на ценностите не е приключил, а и не е ясно кога ще приключи и какво ще бъде иззето, достъпът на лица до помещенията с артефактите е напълно забранен за случайни лица. Там могат да влизат само хора, свързани с разследването – прокурори, експерти, поемно лице и материално отговорното лице, които работят с колекцията.

От музея увериха, че държавата не е похарчила допълнителни средства за дооборудване на помещенията в депата, тъй като цялата сграда разполага със специална климатизация. По начина, по който се съхраняват над 42 хил. безценни експоната на музея, със същото внимание се пазят и артефакти от колекцията на бизнесмена.

От музея опровергаха информацията, че части от колекцията на Божков ще бъде излагана в изложби. Това може да стане само с изричен договор със собственика, като музеят има право да излага само собствени експонати. /БГНЕС