Държавата ще проверява за фиктивни училища в Украйна

Единственият български вестник в Украйна „Роден край“ остана без финансиране. Той е седмичник с 200 000 тираж, стана ясно по време на заседание на ресорната комисия за българите в чужбина, предаде репортер на БГНЕС.

Днес, 6 март, заседава комисия по политиките за българите в чужбина. На снимката: Андон Дончев.

„Считаме че българското Външно министерство трябва да се намеси и да реши проблема. Един от начините е да изпратим нота. Това е нарушаване на правото на малцинствата и не бива да се допуска”, коментира председателят на комисията Андон Дончев.

Друг проблем, който е достигнал до комисията, е че има български училища в Украйна, които се водят само на хартия. „За съжаление няма достатъчно добър контрол, за да се види колко училища реално функционират и кои усвояват неправомерно средства. Трябва да се направи комисия, която в необявено време да направи проверка. Имало е опит за проверка, но на място са им казали, че децата са във ваканция”, разкри Дончев.

На въпрос на БГНЕС колко са училищата в Украйна, той така и не отговори с конкретика, а само, че са „достатъчно“. Според него държавата трябва да се намеси по-активно, за да проконтролира тази порочна практика.

Петко Дойков от Външно министерство уточни, че вестник „Роден край” получава субсидия от украинския бюджет в размер около 120 000 лева. По същия начин се субсидират още 5 подобни вестника. Според информацията към днешна дата е, че субсидията е спряна в края на 2018 година. Очакванията са, че след изборите в Украйна парите отново ще бъдат възстановени.

Дойков отрече слуховете в медиите, че вестникът е спрял да излиза. /БГНЕС