Държавата взе в свои ръце управлението на „студения резерв“

Чрез промени в Закона за енергетиката депутатите прехвърлиха изцяло в ръцете на държавата управлението на т.нар. „студен резерв“ на електрическа енергия, предаде репортер на БГНЕС.

Вече резервът ще се възлага само въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), при необходимост и то на държавната ТЕЦ Марица Изток II, решиха депутатите с 105 гласа „за“, 12 „против“ и нито един „въздържал се“.

Решението е междинен вариант, докато страната ни изпълни изискването на Европейската комисия да замени търговете с изцяло нов механизъм за капацитет. То бе взето на коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, повод за което е създалото се обществено недоволство.

На практика студеният резерв представлява плащане от държавата на централи да са в готовност за задействане, ако има извънредно положение и необходимост от електроенергия, а една от тях е ТЕЦ-Варна, основната част от която е на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Изявлението на управляващите е, че това, което в момента се прави, е да може студеният резерв да отиде в ТЕЦ Марица Изток II. Ще следим дали това е така“, заяви депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него министерството на енергетиката „продължава с политиката на лакатушене“, тъй като преминава от „въвеждане на обща либерализация“ към „административно-команден режим“. „Всичко това се прави без да е ясна перспективата, без да е ясно направлението, без да има стратегия за развитието на енергетиката. Сектор енергетика няма как да се управлява на парче. Няма как да се правят кръпки към закона, без да има ясна концепция какво правим, на къде вървим, каква цел сме си поставили и какво искаме да постигнем“, смята той.

„Разглеждаме текст, който възникна въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи. Текст, който няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система“, заяви Рамадан Аталай от ДПС. „Съжалявам, че г-жа Теменужка Петкова не е тук, но имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от това правителство, ще бъде тя, когато министър-председателят ще се откаже от заповедта и тя трябва да дойде тук и да обясни как и по какъв начин ще нарушаваме принципни неща, въведени в енергетиката от 2003 г.“, смята той.

„Уважаеми г-н Аталай, няма омраза, с любов ще ви отнемем тези 60 млн. и с любов ще ги насочим към държавната енергетика“, отговори му Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

От своя страна председателят на ресорната парламентарна комисия Валентин Николова обясни, че решението парите да отиват в държавната ТЕЦ е изцяло политическо. /БГНЕС