Държавата залага ръст на БВП и повече пари за общините през 2020 г.

За следващата година кабинетът залага на ръст на икономиката с 3,4%. Прогнозният Брутен вътрешен продукт се очаква да достигне 126,7 млрд. лева, през 2021 г. – 134,9 млрд., 2022 г. – 143,3 лв. Това отчете финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на БГНЕС.

Очакванията са в периода 2020-2022 година да намалява безработицата и да стигне до 4%. За сравнение с нивата през тази година около 4,4 на сто.

Нестабилната геополитическа обстановка, по-силно от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС са основните рискове, които виждаме пред нашата икономика. Те могат да повлияят както на износа, така и на очакваното възстановяване на частните инвестиции, отчете Горанов.

Финансовият министър напомни, че за следващата година е заложено увеличение на 10% разходите за персонал. По отношение на данъчната политика, запазват се данъчните ставки през целия мандат на кабинета. Ще продължат и данъчните облекчения за земеделските стопани.

За 2020 година през бюджета ще към общините ще бъдат трансферирани над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн.лева повече спрямо тази година.

Смятам, че липсата на изненади в бюджета е добра новина. Чухме и такива критики. Запазваме данъчната тежест, държавният дълг намалява. Оптимисти сме, че всички управленски цели в мандата се изпълняват. Анонсираното намерение за средна заплата от 1400-1500 лева е постижимо и възможно, има достатъчно буфери“, обобщи в заключение Горанов.

АИКБ иска повече пари за общежития и стипендии, БТПП – против вложенията в нереформирани сектори

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че подкрепят разчетите за Бюджет 2020. Като недостатък той отчете, че липсват политики за демографско развитие, увеличение на капиталовите разходи в образованието за ремонти и нови общежития, за спортни зали и стипендии за специалности с очакван недостиг на пазара на труда.

Димитър Бранков от БСК заяви, че също подкрепят бюджета. Не подкрепят обаче заложения ръст на минималната заплата.

Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че добра тенденция е да не се променят корпоративните данъци. Добра мярка също е минималната работна заплата да се определя на ниво сектори. Не са разгледани обаче мерки за редуциране на неефективните държавни разходи.

Председателят на Палатата предложи министерствата да не извършват разходи в нереформирани сектори. Такъв е железниците, които без реформи ще получат пари от концесията на летище София.

Синдикатите: Бюджет 2020 натоварва физическите лица

От разчетите в Бюджет 2020 се вижда, че се натоварват физическите лица и социално слабите. Това коментира след проведения Национален съвет за тристранно сътрудничество Ваня Григорова, икономически съветник от КТ“Подкрепа.

„Това е основната ни критика към бюджета. Оценяваме отделените допълнителни средства за 10% увеличение на заплатите в публичния сектор. Няма как да пропуснем също, че липсва диалог със социалните работници, които бяха натоварени с непривични функции, а заплатите са близки до минималните“, отбеляза Григорова.

Другият проблем, който синдиката вижда е липсата на някакво решение за ниското заплащане на нощния труд, не са и заложени средства.

По отношение на осигуряването – майчинството остава замразено на 380 лева. Недекларирания труд също остава като проблем и без решение, отбеляза Ваня Григорова. „Никой не води кампания за разясняване на гражданите защо е нужно да се осигуряват. Не се правят и усилия некоректните работодатели да бъдат наказвани. Знаете, че беше криминализирано укриването на осигурителни вноски. Но до момента няма нито един осъден работодател“. /БГНЕС