Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма

Пет от най-големите икономики се изправиха срещу протекционизма, заклевайки се да преодолеят „значителните предизвикателства“, пред които е изправен многостранният подход, на фона на американските мита и едностранните действия.

В съвместна декларация страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - заявиха, че "търговското напрежение и политическата несигурност са се отразили на доверието, търговията, инвестициите и растежа" в световната икономика.

„Изключително важно е всички членове на СТО да избягват едностранни и протекционистки мерки“, казаха те.

Двудневната 11-та среща на върха на страните-членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - започна в Бразилия вчера и събра лидерите на международната асоциация за насърчаване на многополюсността на глобалната сцена. Събитието се провежда в Бразилия, тъй като тази година е ротационен председател на на БРИКС. Бразилският президент Жаир Болсонаро участва в срещата на върха заедно с президента на Русия Владимир Путин, китайския президент Си Цзинпин, техния южноафрикански колега Сирил Рамафоса и индийския премиер Нарендра Моди.