Държавният департамент одобри продажба на F-16 за България

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на изтребители F-16 и оборудване за поддръжката им на България в сделка на стойност над 1,6 млрд. долара.

"Държавният департамент е взел решение за одобряване на евентуална продажба на военни самолети на правителството на България на самолети F-16C / D Block 70/72 със съответното оборудване за приблизителна стойност от 1,667 млрд. долара", се казва в съобщението на Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на отбраната (DSCA). Късно в понеделник от Министерство на отбраната потвърдиха информацията: Конгресът на САЩ дава разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block-70 на стойност 1,6 млрд. долара.

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

Министерството на отбраната със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове Конгресът на САЩ взе решение за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена. /БГНЕС