Дясната ръка на патриарх Кирил е отстранен

Волокамският митрополит Иларион, един от най-влиятелните дейци на Руската православна църква, който заема поста външен министър, е отстранен. Решението е взето на 7 юни от Светия синод на РПЦ в Москва.

Иларион е преместен в Унгария на поста администратор на Будапещенско-унгарската епархия. Преди това, в продължение на 13 години, т.е. от избирането на Кирил за патриарх, той е ръководител на Отдела за външни църковни връзки.

Според запознати с църковните въпроси Иларион бе сочен за възможен наследник на патриарха. Германският богослов и експерт по Източна Европа Регина Елснер вижда в този ход знак за недоверието на патриарх Кирил.

„Преместването в Унгария е като понижение от външен министър в регионален епископ“, коментира тя и добави: „Това е признак на недоверие. В момента Кирил изглежда е в извънредно положение: вижда как надеждите му се разпадат. Църквата в Украйна му обръща гръб. С изключение на Унгария, повечето страни се дистанцират от Московската патриаршия“.

Някои експерти смятат, че причината за решението на РПЦ може да е била и сдържаната позиция на Иларион по отношение на войната в Украйна.

Иларион беше един от най-влиятелните фигури, определящи политиката на РПЦ спрямо другите православни църкви, включително и БПЦ. Той трябваше да пристигне у нас на 25 февруари. Формалният повод беше празникът на Свети Серафим Софийски, но визитата беше отменена заради започването на войната на Русия срещу Украйна на 24 февруари. Тогава Иларион най-вероятно щеше да търси подкрепата на БПЦ в спора между Московската и Александрийска патриаршии. /БГНЕС