Датски готвач изстрелва гурме кухнята в стратосферата

Датският шеф-готвач Расмус Мунк иска да пренесе кухнята от висок клас на ръба на космоса, като планира през 2025 г. да сервира стратосферна кухня, съобщиха от неговия ресторант.

"Експедицията ще се проведе на борда на космическия кораб Space Perspective Spaceship Neptune, първият в света въглеродно неутрален космически кораб", се казва в изявлението на ресторант Alchemist в Копенхаген, който донесе на Мунк две звезди Мишлен.

"Те ще вечерят, докато наблюдават изгрева над извивката на Земята" на височина 30 000 метра над морското равнище, се казва в съобщението.

Срещу 495 000 долара на билет шестима туристи ще се отправят на шестчасово пътешествие в херметизирана космическа капсула, която ще се издигне в стратосферата в пълен с водород "SpaceBalloon".

Към пътуването ще се присъедини 32-годишният готвач и самопризнат космически ентусиаст.

Мунк обещава "ястия, вдъхновени от ролята на космическите изследвания през последните 60 години от човешката история и от влиянието, което те са оказали върху нашето общество - както в научно, така и във философско отношение".

Менюто му ще бъде ограничено единствено от неспособността му да приготвя храна на открит огън.

Много от съставките ще бъдат приготвяни на кораба, от който е спусната капсулата, според Alchemist, който е класиран на пето място сред ресторантите в света през 2023 г. според справочника "50-те най-добри ресторанта в света".

През последните десетилетия Дания се превърна в гастрономическа сила на земята, като копенхагенските ресторанти Noma и Geranium са носители на титлата най-добър ресторант в света. /БГНЕС