Датски медик почина след ваксинация с „АстраЗенека”

Дания съобщи за два случая на медици, които са получили тежки тромбози след ваксиниране с препарата на „АстраЗенека”, единият е починал от инсулт, отбелязва датското издание "Бьорсен".

„The Capital Region of Denmark” - органът, който управлява държавни болници в Копенхаген, заяви, че член на медицински екип е починал, втори е получил тежка тромбоза по-малко от 14 дни след като са им били поставени двете дози от ваксината на „АстраЗенека”.

Датската агенция по лекарствата потвърди, че е получила два „сериозни доклада“ за тежки последствия след ваксиниране, без да дава повече подробности.

Няма данни за това кога болничният персонал е проявил първи симптоми на тромбозата.

Някои страни, включително Германия и Франция тази седмица, възобновиха употребата на ваксината на „АстраЗенека”, въпреки съобщенията за случаи на редки мозъчни кръвоизливи бяха докладвани от учени и лекари. България също възобнови ваксинациите с препарата на "АстраЗенека".

Дания, която спря употребата на ваксината на 11 март, все още не е възобновила употребата й.

Европейската агенция по лекарствата ЕМА, заяви в четвъртък, че все още е убедена, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Директорът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емър Кук обаче заяви, че експертите му не могат и окончателно да отхвърлят връзката между инцидентите с тромбози и инсулти и ваксината при разследването на 30 такива докладвани случаи.

„АстраЗенека”, която разработи препарата съвместно с Оксфордския университет се защити, заявявайки, че сред повече от 17 милиона души, получили доза в ЕС и Великобритания, не са открити доказателства за повишен риск от образуване на тромбози.

На свой ред днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС може да забрани на компанията да изнася ваксините си извън пределите на ЕС, тъй като е доставила през първото тримесечие на тази година само 30% от договорените количества. /БГНЕС