Датските изтребители F-16 за Украйна ще бъдат забавени

Дарението на Дания за Украйна на бойни самолети F-16 ще бъде отложено с до 6 месеца, съобщи „Политико“.


Киев отдавна твърди, че се нуждае от изтребители, за да постигне значителен военен напредък срещу Русия, която през февруари 2022 г. започна пълномащабно нахлуване в Украйна. Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия обявиха, че са готови да изпратят произведени в САЩ F-16 на Киев.

"Подборът на пилоти е в ход, обучението скоро ще започне и около Нова година се надяваме първата група от 6 самолети да замине от Дания за Украйна. Надявам се, че през следващата година в Украйна ще бъдат изпратени още 8 самолета, а през по-следващата година - 5", заяви датският министър-председател през август миналата година.

През октомври обаче датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен заяви, че първите самолети ще бъдат изпратени до април 2024 г.

Дания беше една от първите държави, които обещаха доставката на произведени в САЩ изтребители за Киев, и е един от най-големите донори за военната отбрана на Украйна.

Украинските пилоти ще започнат да се обучават на 2 изтребителя F-16, дарени от Норвегия, в Дания, съобщи тази седмица норвежкото правителство. /БГНЕС