Давид на Микеланджело получава спа процедури във Флоренция

На всеки два месеца шедьовърът на Микеланджело, завършен през 1504 г., се подлага на внимателно почистване в дома си в галерия "Академия" във Флоренция, където се намира повече от 150 години, предаде АФП.


Смятана от много възхитени зрители за символ на съвършения човек, 5,1 метровата скулптура, изваяна от един мраморен блок, стои сама под прожектора на куполната галерия, когато музеят е затворен.

Личната му реставраторка Елеонора Пучи се качва на скеле, за да я разгледа отблизо - част от ритуала по наблюдение и почистване, необходим за запазването на ренесансовата икона, посетена от над два милиона посетители през миналата година.

Въпреки добрия външен вид и библейското наследство на Давид, убиецът на Голиат се нуждае от поддръжка.

"Статуя, която не се почиства редовно от прахта, ако се приближите и я погледнете отдолу нагоре, ще видите форма на власинки", каза директорът на музея Сесилия Холберг пред група журналисти в понеделник.

"Това не е красиво и не е достойно за произведенията на изкуството, които съхраняваме в този музей", каза Холберг.

Следователно почистването на Давид, което се извършва два пъти месечно, е "форма на уважение, форма на достойнство, което искаме да дадем на всяко произведение".

Гладките части се почистват по-лесно, отколкото по-грубите участъци, които са по-склонни да хващат прах.

Филтрите в модерната климатична система на музея обаче са намалили значително количеството на частиците във въздуха, а сензорите помагат да се контролират нивата на температурата и влажността, обясни Холберг.

Почистването отнема поне половин ден поради използването на скеле, а други статуи и картини в музея се обработват по подобен начин, добави тя.

Давид на Микеланджело, първият колос от древността насам и символ на Флоренция, е открит в зората на XVI в. пред възторжена публика на главния площад на ренесансовия град - Пиаца дела Синьория.

Микеланджело е само на 29 години, когато завършва своя шедьовър.

Той остава на площада до 1873 г., когато е преместен на сегашното си място, а музеят е построен буквално около него.

Сега копие от него се намира на Пиаца дела Синьория. /БГНЕС