Давид Пренсе пред БГНЕС: Kриптовалутата е отворен свят, който създаваме

За бъдещето на криптовалутата БГНЕС разговаря ексклузивно с Давид Пренсе, президент на Binance Франция.


Давид Пренсе е инженер по професия и мениджър големи проекти. Възпитаник на HEC Paris, той е председател на Binance France от 2020 г. Освен това наблюдава европейските маркетингови инициативи на Binance. Дейвид е бил председател на French Cryptocurrency Circle за известно време и благодарение на неговата помощ Binance успява да започне операции във Франция и Европа, като получава регистрация за доставчик на услуги за цифрови активи (DASP).

Давид Пренсе е президент за Франция на най-голямата борса за криптовалута в света по обем на търговия към юли 2022 г. – Binance, и има само един човек, който стои над него в корпоративната стълбица на тази футуристична корпорация – Жао Чангпенг (Zhao Changpeng) – гениалният съосновател и изпълнителен директор на Binance.

БГНЕС: BINANCE е глобална компания, която управлява най-голямата борса за криптовалути по отношение на дневния обем на търговия с криптовалути. Как от 2017 до днес BINANCE успя да се развие в най-голямата борса за криптовалута?

По принцип това, което направихме, е да се спуснем в нашата общност и да се приближим все повече и повече до потребителите в нея. Това, което правим, е да работим ежедневно и да гарантираме, че всички потребители са доволни. И това е мисията ни. Създаваме продукти, които нашите потребители искат, слушаме общността, и винаги се отзоваваме. Аз самият съм бивш потребител на Binance, така че дойдох точно от общността и след това влязох в Binance. Ето - виждате, именно общността ни подхранва и в двете посоки – те първо са ни клиенти, но могат да станат и служители и, знаете ли, въз основа на това ние винаги следваме какво иска потребителят. Толкова е просто! Правим това, което нашите потребители изискват и така работи нашата формула.

БГНЕС: Това е чудесно – всъщност всичко идва от общността, казахте, и тъй като криптовалутата е обвита в – не са точно мистерии, а от голямото желание на хората да имат нов, революционен продукт – колко трудно беше да преминете границата от потребител в професионалист в областта?

За мен беше интересно, тъй като имам опит като инженер и видях ползите от тази технология и исках да „копая“ по-дълбоко. След това създадох френска общност, за да вървим напред заедно, защото сам можеш да работиш по-бързо, но заедно можеш да работиш по-дълго и да стигнеш по-далеч. Така че това, което направих наистина беше първо да бъда потребител на Binance, да познавам всички продукти, да разбирам наистина логиката на платформата и в един момент – възможността беше там и аз просто се присъединих към (компанията) с удоволствие.

БГНЕС: Имате инженерна диплома от Institut National Polytechnique de Grenoble и специализирана магистърска степен Management de grands projets от HEC Paris. Как успявате да съчетаете инженерството с управлението на най-голямата борса за криптовалута?

Комбинират се много добре, защото, знаете, блокчейн е технологична и много бърза иновация, а в същото време – финансова. И така, трябва да имате по малко и от двете. С тези две образования, които успях да „смеся“, имам любопитство към технологиите, благодарение на което успявам да стигна по-далеч в дълбокото разбиране на случващото се. В същото време, обучението в бизнес училището ми даде цялата основа за това как да направя бизнес от този голям проект. Освен това ме научи как се управлява екип, как се събера екип под една и съща цел с всички тези умения. Вкарвате ги в училището и след това ги подхранвате и с ментори. Защото, знаете ли, моето минало не е само училището, което съм посещавал – това са хората, които съм срещал по време на курсовете и през цялата ми кариера. В края на краищата – винаги опира до екипа. Сам – ти си ограничен. Заедно - вече нямате граници.


БГНЕС: Не можех просто да не ви задам този въпрос, защото иначе ще подминем истината. Криптовалутите винаги са били гореща тема. От създаването на Bitcoin и технологията Block chain. В тях се влагат много надежди и същевременно има много – може и да не са много, би не чак толкова, но все пак - противоречия около крипто-бизнеса. Как успявате да "направлявате кораба" във Франция и в Европа в такава среда?

Да не се повтарям, но сте прав – криптовалутата беше много гореща тема. Волатилността на биткойн е тема, за която се говори най-вече, тъй като биткойн за десет години тръгна от няколко цента и стигна до 20 хиляди или 60 хиляди. В момента връщаме към 27 хиляди за биткойн. Знаете ли, това, което е интересно е, че дори с тази много противоречива тема, Morgan-Stanley смята крипто-валутата за един от най-добрите активи за инвестиране - така че е много интересно. Това, което успяхме да направим, при този вид инвестиция е, че ако образовате потребителите правилно, те могат да вземат правилното решение. Ако не ги обучавате, има огромен шанс да вземат грешно решение. Не е предимство за нас да вземат грешно решение. Ние не печелим пари, когато някой губи пари. Не получаваме пари и когато някой печели пари, но поне можем да търгуваме отново, и отново, и отново. Знаете ли, това, което искаме да правим и винаги сме искали, е да слушаме какво казва общността и какво иска общността. И тогава да изпълните желанието им, защото единственият начин една общност да остане с вас е място, където се чувства комфортно. Платформата е точно това място.

БГНЕС: Един въпрос, който игурно са ви задавали много, но познавате CZ (Жао Чангпенг/Zhao Changpeng), както обича да го наричат. Той всъщност е собственикът и главният човек в Binance – разкажете ни повече за него. Как се срещнахте?

Той не ми е приятел - той ми е шеф! И аз работя с него. Имах тази привилегия и тази чест. Успях да науча много, работейки с него. Мисля, че това, което ме поразява най-много, е смирението, което притежава. За характер като мен е добре да бъде управляван от скромен човек. Защо? Защото той е поставил летва, която не можете да надхвърлите! И така можеш да научиш много. Когато заемате висока управленска позиция, е много добре да приемете смирението като основна основа на своя управленски стил. Това е първото. Второто му изключително качество е потребителският фокус, който той има. Той знае, че предимството на Binance е в това, че е компания, която е собственост на CZ, така че нямаме акционери, на които да се отчитаме. Следователно можем да вземем решения въз основа на това, което искаме за потребителя. И CZ приема потребителя като център на бизнеса. Така че когато трябва да вземем решение, винаги ще го вземем в полза на потребителите, а не в полза на бизнеса. Защо? Знаете, че преди един бизнес да стане бизнес, той започва от общност и ако искате да управлявате тази общност, имате нужда от потребителите да са щастливи. Така че, бих казал, че е много обогатяващо да се работи в тази атмосфера с толкова много културни пластове и CZ като централен стълб, който сплотява екипа. Този механизъм работи добре.

БГНЕС: Какъв свят виждате след 10 години и може ли крипто да го промени?

Това е голям въпрос. Виждаме много, бих казал, волатилност, не само в криптовалутата, но и в света. И знаете, че криптовалутата е системно изобретение, създадено за да предотврати волатилността или да бъде поне начин за бягство от това. Така че виждаме, че в повечето страни, които изпитват затруднения с националната си валута, виждаме, че криптовалутата се използва като алтернатива от населението. Мисля, че този вид явление ще се случва все повече и повече. И така по принцип навсякъде, където има напрежение, зона на конфликт, криптовалутата ще бъде помощник за населението. Това е много важно да се разбере. И така – ето защо ние сме силно ориентирани към мисията и потребителите си, както казахте. В крайна сметка платформа без потребители вече не е платформа. Така че това, което правим постоянно, е да улесняваме хората в ежедневието им. Какво ще бъде ежедневието им след 10 години - Боже, трудно е да се предвиди бъдещето! Но пък ден след ден можем да намираме нови и нови решения.

БГНЕС: Последен въпрос – тъй като вие сте виден бизнес от Франция и ние всъщност знаем, че Франция е изобретателят на демокрацията – добре, „либерте“! Знаете ли, съвременният свят се основава поне на част от френското наследство. Смятате ли криптовалутата и работата си за път към един вид супермодерна демократизация на света?

Намирам, че с криптовалутата имате нови правила, които са в сила във финансовия свят. И това, което харесвам в нея, е прозрачността, която създава. Знаете ли, аз – аз съм много за социалното равенство, но знаете ли, проблемът на социалното равенство е в познанието. Ако сте родени в богато семейство, имате доста познания за това как се движат парите. Ако сте роден в бедно семейство, знаете как да живеете без много пари или с малко пари, но не знаете как се движат парите. С прозрачността и уникалността на криптовалутата можете да проверите всички портфейли, можете да проверите всички транзакции в блоковата верига, можете да видите как парите преминават от ръка в ръка и да разберете основите на финансите, без да сте част от затворения финансов свят. И така, за мен криптовалутата – това е отворен свят, който създаваме; отворен свят за финансовата система. И това е много важно, защото в момента парите не ви правят щастливи и това е напълно вярно. Но знаете ли, липсата на пари също не ви прави щастливи. Това, което всеки би искал, са равни възможности, и да знае, че хората започват от една и съща основа - именно познание как работи банковата система. Това, което харесвам в криптовалутата, е, че кара черната кутия на финансовата система да изчезне. Именно това ме вълнува. /БГНЕС